Ucigaşul tăcut…
Dat fiind că diferenţa între vârsta reală şi cea arterială poate să fie semnificativă, prin aprecierea diferenţei pot fi împiedicate în timp bolile cu rezultate fatale. Bolile cardiovasculare sunt cei mai mari vameşi ai vieţii din zilele moderne. Prevenţia lor reprezintă o problemă nu numai din punct de vedere a sistemului sanitar, dar şi din punct de vedere al economiei, pentru că tratamentul şi posttratamentul lor pun o povoară imensă asupra sistemelor de asistenţă socială. Evaluarea vârstei arteriale este cea mai simplă şi cea mai eficientă metodă pentru clasificarea riscurilor individuale, prin care pot fi prevenite chiar şi evenimentele fatale.
Vârsta arterială nu este un concept nou, dar rolul decisiv în starea generală de sănătate abia acum este recunoscut în ştiinţa medicală. Nu întâmplător, obezitatea, ca epidemia epocii moderne, este cel mai frecvent factor pentru bolile cardiovasculare. Nivelul crescut al lipidelor în corp, dar mai ales obezitatea abdominală şi diabetul zaharat au efect negativ asupra arterelor. Dar chiar şi în cazul în care nu aveţi probleme cu greutatea, tensiunea ridicată, fumatul, sedentarismul, stresul, toti grăbesc îmbătrânirea vasculară. Frecvenţa cardiacă ridicată (mai mult decât 100.000 de bătăi de inimă pe zi) la fel agravează starea arterelor, fără să mai amintim despre trăsăturile genetice şi anamneza familială.
Sunt deja metode prin care medicii în doar câteva minute depistează starea arterelor şi vârsta arterială, dar câteodată putem să presupunem o diferenţă semnificativă între vârsta reală şi cea a arterelor. De exemplu la un bărbat de 35 de ani, dacă fumează, are diabet zaharat, tensiune ridicată şi colesterolemia este crescută, vârsta arterială poate să fie şi peste 70 de ani. O femeie cu factori similari poate să aibă peste 80 de ani, şi să fim sinceri nu degeaba scade speranţa de viaţă la naştere în România.
„Un calcul de acest gen ne dă informaţia că din cauza factorilor de risc îmbătrânim mai repede decât credem” – spunea Dr. Donald Lloyd-Jones, medicul responsabil pentru cardiologia preventivă la Universitatea din Chicago. „Cu cât vorbim mai concret, cu atât înţelege mai bine pacientul nivelul riscului la care se află”.
Vestea cea bună este că daunele cauzate de factorii de risc pot fi oprite prin măsuri adecvate. Cu o tensiune optimă şi glicemie normală un bărbat de 74 de ani, care face sport în mod regulat şi nu fumează, poate să aibă vârsta arterelor de doar 60 de ani, pe când o femeie în aceeaşi situaţie poate să fie chiar sub 50 de ani.
„Cu ajutorul Arteriograph-ului putem măsura 19 parametri, care oferă o imagine generală despre starea arterelor şi măsurarea în sine nu ţine mai mult decât o măsurare de tensiune” – spunea Dr. Lannert Agnes specialist la Medexpert Srl. „scala de pe rezultat oferă posibilitatea pacienţilor să înţeleagă diferenţa dintre vârsta reală şi cea arterială”.
În zilele noastre specialiştii încearcă să găsească o soluţie pentru depistarea timpurie a bolilor cardiovasculare. Problema este că acestea sunt asimptomatice din punct de vedere clinic, şi lipsa factorilor de risc nu înseamnă neapărat că totul este în regulă, precum nici prezenţa a mai multor factori nu înseamnă neapărat apariţia bolii, iar apariţia bolii poate să fie din start un atac vascular cerebral, sau un infarct miocardic. De aceea ateroscleroza este numită ucigaşul tăcut…
Totuşi, cei care au mai mulţi factori de risc, chiar şi dacă sunt asimptomatici au mai mare probabilitate de a avea probleme cardiovasculare. Pentru ei ar fi cel mai important să fie verificaţi pentru a depista aceste probleme înaintea evenimentelor cardiovasculare fatale.
Dacă puteţi să bifaăi mai mult decât 3 puncte din lista de mai jos, atunci merită să cereţi sfatul medicului dumneavoastră pentru o examinare riguroasă:
Fumaţi
Aveţi vârsta de peste 35 de ani
În familia dumneavoastră sunt bolnavi cardiaci sau cu diabet zaharat
Aveţi diabet zaharat
Consumul caloric excesiv sau obezitate
Sedentarism, lipsa de activitate fizică
Aveţi profesie cu responsabilităţi crescute, stres ridicat
Tensiunea sistolica peste 140 mmHg sau cea diastolica peste 90 mmHg
Aveţi colesterolemia peste 200 de mg%
Hipertriglicemie de peste 150 mg%
Despre Arteriograf S.R.L.
Firma Arteriograf Srl. se ocupă cu distribuirea aparatelor din linia de produse „Arterialcare” din care face parte şi aparatul Arteriograph. Firma a fost înfiinţată în anul 2007, având suportul direct al firmei producătoare şi al firmei mamă din Ungaria.