Inima femeilor

Este un fapt cunoscut de ani de zile că mai multe femei mor din cauza unui infarct miocardic decât bărbaţi. În ciuda acestui fapt în conştiinţa oamenilor încă ţine legea greşită că infarctul miocardic este o boală bărbătească.

Oamenii, de obicei, privesc bolile cardiovasculare ca pe evenimente inevitabile ale sorţii, în plus la noi nu este cunoscut nici faptul că femeile mor într-un numar mai mare din cauza problemelor cardiovasculare, decât bărbaţii. Este un fapt că aproximativ 50% dintre bărbaţi mor din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce femeile mor într-un procent de 56%.

„În majoritatea cazurilor la femei primul simptom este chiar infarctul miocardic. În astfel de cazuri nu vor fi semne caracteristice cum ar fi durerea toracică care radiază şi în braţ, nu vor fi greutăţi de respiraţie sau leşinuri, pentru atenţionarea evenimentelor care urmează” – spunea Conf. Dr. Florin Mitu „Infarcul miocardic la femei nu numai că diferă din punct de vedere clinic, dar şi din punct de vedere al depistării” – a mai spus Dr. Agnes Lannert – Medexpert.

Este foarte important ca totuşi să recunoaştem semnele, care caracterizează infarctul miocardic, dar la femei de multe ori nu este aşa de uşor. Conform studiilor Institutului Naţional al Sănătăţii din Statele Unite (National Institute of Health – NIH) simptomele netipice la femei pot semnala infarctul miocardic – chiar şi cu o lună înainte! De exemplu 43% dintre bolnavi nu au simţit dureri toracice înainte de infarct, dar chiar nici în timpul infractului, pe când medicii în continuare consideră semnul respectiv ca semn principal în ambele cazuri.

În acelaşi timp femeile din studiile respective au enumerat următoarele simptome atipice înaintea infarctului miocardic:

– epuizare neobişnuită 70%

– tulburări de somn 48%

– respiraţie rapidă 42%

– greaţă 39%

– anxietate 35%

Pe când în timpul infarctului:

– respiraţie rapidă 58%

– epuizare 55%

– epuizare neobişnuită 43%,

– transpiraţii reci: 39%,

– ameţeală 39%.

Din cauza semnelor nespecifice, dar obişniute, de multe ori nu diagnosticăm decât ca şi greaţă tranzitorie, infarctul miocardic.

Ateroscleroza în ambele cazuri este cauza majoră a infarctului miocardic, dar hormonii feminini încetinesc procesul pentru o perioadă îndelungată. Împreună cu menopauza, secreţia de estrogen se diminuează drastic şi echilibrul multor procese fiziologice se perturbă. La momentul respectiv procesul aterosclerotic se accelerează, mult mai mult ca la bărbaţi. Aici este momentul când femeile ar trebui să aibă mult mai mare grijă.

„Dacă un bărbat ajunge la vârsta de 55-60 atunci are un pic mai multe şanse pentru evitarea infarctului, pe când la femei la vârsta de 45-50 urmează perioada cu risc crescut” – au arătat diferenţele dintre bărbaţi şi femei – Dr.Lannert Ágnes – Tonusul vascular se înrăutăţeşte, adică rezistenţa arteriolelor, din cauza căreia presiunea sistolică centrală creşte, forţând inima să lucreze împotriva acestei presiuni crescute.

Pentru depistarea acestora, cea mai uşoară metodă este cu aparatul Arteriograph, care în mod rapid şi fără dureri depistează chiar şi primele semne ale aterosclerozei.

Mai multe informaţii despre Arteriograph veţi găsi pe pagina: www.arteriograf.ro

Despre Arteriograf S.R.L.

Firma Arteriograf Srl. se ocupă cu distribuirea aparatelor din linia de produse „Arterialcare” din care face parte şi aparatul Arteriograph. Firma a fost înfiinţată în anul 2007, având suportul direct al firmei producătoare şi al firmei mamă din Ungaria.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.