Antibioticele naturale

Am ajuns din nou în perioada anului în care apar gripele şi răcelile. Tratamentul cu antibiotice este agresiv, distrugând flora stomacală şi intestinala. De aceea, putem apela la soluţii naturale, mai puţin agresive decât medicamentele.

Usturoiul
Cunoscut şi folosit de mai bine de 4000 de ani, usturoiul inhibă proliferarea bacteriilor datorită alicinei, compusul său care conţine sulf şi-i conferă mirosul caracteristic. Usturoiul combate cu succes bronşita şi diareea.

Ceapa
Compuşii săi sulfuroşi distrug germenii unor boli, ameliorând tusea şi febra. Ceapa trebuie consumată proaspătă pentru ca efectele ei să fie puternice.

Hreanul
Stimulează circulaţia renală şi detoxifiază organismul datorită antibioticului natural denumit ailic de muştar. Are efect doar atunci când este ras, reducând accesele de tuse pentru că are acţiune expectorantă. Acelaşi antibiotic este eliberat şi prin mărunţirea şi măcinarea seminţelor de muştar care stimulează activitatea intestinală şi detoxifiaza tot tractul digestiv.

Mierea
Este şi ea un antibiotic natural. Conţine enzime care eliberează peroxid de oxigen şi împiedică dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a bacteriei Heliobacter pylori, care provoacă ulcerul stomacal.

Propolisul
Amestecul natural de răşini pe care albinele le colectează din flori este recunoscut pentru calităţile antiseptice, antibiotice, antibacteriale, antifungice şi chiar antivirale. Propolisul are şi calităţi antimicrobiene, acţionând şi împotriva streptococilor.

Muşeţelul
Uleiul volatil de muşeţel împiedică înmulţirea bacteriilor. Planta este recomandată în tratarea multor afecţiuni genitale. Muşeţelul calmează pielea iritată, enterocolitele, are efect antiinflamator şi decongestionant.

Echinaceea
Creşte rezistenţa organismului la infecţii. Tinctura de echinaceea are efect contra viruşilor care conduc la răceală, tuse, gripă sau bronşită. Pulberea de echinacea este un remediu foarte bun impotriva răcelii, infecţilor în gât, amigdalitelor şi sinuzitelor. Se foloseşte în infectiile renale, boli de piele de origine infecţioasă sau în cazul unor tumori benigne.

Pulberea este benefică persoanelor foarte sensibile la frig, cu accese de guturai, umflarea amigdalelor sau a ganglionilor.

Ardeiul iute
Remediul perfect pentru răceala şi gripă. Acţionează prin desfundarea nasului şi stimularea circulaţiei sanguine. Un ardei iute pe zi remediază sensibilitatea la frig, pentru că intensifică circulatia sanguină, stimulează sistemul nervos şi creşte temperatura corpului.

Extractul de frunze de maslin
Inhibă înmulţirea bacteriilor, fungilor şi a paraziţilor. În plus, frunzele de măslin cresc rezistenţa organismului prin stimularea celulelor imunitare.

Cuişoarele
Utilizate în special pentru conţinutul în ulei esenţial cu proprietăţi antibacteriene, antivirale şi imunostimulente, calmând durerile provocate de amigdalite.

Mugurii de plop
Conţin substanţe cu proprietăţi antibiotice şi antifungice, benefice mai ales în cazul faringitelor, laringitelor sau bronşitelor şi se administrează sub formă de infuzie, tinctură sau capsule.

Lichenul de piatră
Acidul usnic pe care îl conţine are efect antiinflamator comparabil cu al ibuprofenului, iar polizaharidele au efect imunostimulator. Lichenul de piatra este şi un bun emolient al căilor respiratorii, consumat sub formă de ceai.

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.