Cum facem faţă anotimpului întunecat?

Iarna este perioada în care pot apărea depresiile, starea psihică fiind influenţată de stres şi problemele care intervin în mod normal în această parte a anului. Însă, cu o alimentaţie adecvată putem să depăşim şi aceste momente.

Femeile sunt afectate mai des decât bărbaţii, iar principalele simptome sunt tristeţea, care va afecta persoana cu depresie încă din lunile de toamnă şi apoi spre iarna, lipsa de energie, iritabilitate, supraalimentare şi creştere în greutate (deseori o poftă de alimente bogate în carbohidraţi), interes scăzut pentru socializare şi stare de somnolenţă chiar şi în timpul zilei.

Starea este accentuată de intuneric şi frig, mai ales dimineaţa când ne trezim, aladar un mic dejun consistent ne poate face sp revenim ăn formp, desigur evitând carbohidraşii li zaharurile, dăunătoare organismului.

Ceaiul verde aromat şi un musli cu fructe exotice ne vor asigura aminoacizii necesari pentru formarea aşa-zişilor hormoni ai fericirii. Alături de lapte, iaurt şi brânză de vaci, fructele proaspete întăresc sistemul imunitar şi îşi aduc apotul de vitamine extrem de necesare.

Ca să ne păstrăm energia tot restul zilei, trebuie să ne folosim de gustari, mai ales ca să menţinem glicemia la nivel constant. Aici intervin salatele de fructe şi legume cu sos dietetic. Bananele şi o bucăţică de ciocolată neagră, cu peste 80% cacao, foarte bună pentru organism, vor aduce buna dispoziţie.

Nucile şi fructele uscate sunt în ton cu sezonul, oferind organsimului energie şi vitalitate.

Persoanele care au o activitate intelectuală trebuie să consume proteine, tirozina formând dopamina şi noradrenalina, hormoni care contribuie la concentrare. Alimentele cu un conţinut ridicat de proteine sunt laptele şi produsele lactate, peştele şi carnea de pasăre.

Lipsa de lumină din timpul iernii, declanşează scăderea nivelului de serotonină, cu rol în îmbunătăţirea stării psihice, care determină apariţia unei senzaţii generale de bine şi reglează apetitul. Orice sursă de lumină este importantă, chiar şi ăn cazul în care creşterea nivelului de serotonină este temporară.

Ideea este să mâncaţi raţional pentru evitarea creşterii în greutate pe parcursul lunilor de iarnă. Nu consumaţi prea multe dulciuri sau carbohidraţi simpli, cum ar fi orezul şi painea albă care ridică rapid nivelul zahărului din sange şi intensifică producţia de insulină. Aveţi grijă şi la consumul de cafea care suprimă acţiunea serotoninei. Beţi o ceaşcă de cafea numai la sfârşitul mesei.

Puteţi introduce în dietă patru ceşti de legume viu colorate. Acestea conţin carbohidraţi cu absorbţie lentă. Înlocuiţi îngheţata cu ciocolată şi prăjiturile din fructe cu fructe proaspete, fasole şi alte legume, preferabil proaspete sau gătite în abur.

Alimentele care nu trebuie să vă lipsească din casă sunt:
– telemea, iaurt, lapte, brânză de vaci
– carne de pui, curcan, peşte
– fulgi de ovăz
– popcorn
– nuci
– praf de albuş pentru omlete
– unt de arahide
– biscuiţi şi pâine din cereale integrale
– fructe şi legume

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.