Meniul de Sfântul Ioan

Biserica creştină îl cinsteşte pe Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria, iar iconografia ortodoxă îl reprezintă în icoana numită Deisis, rugându-se împreună cu ea pentru iertarea păcatelor oamenilor. În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie – naşterea sa (Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie – ziua Sfantului Ioan ca botezător al Domnului şi 29 august – tăierea capului Sf. Ioan – zi de post şi rugăciune.

După Crăciun, Revelion şi Bobotează, în fiecare an, pe 7 ianuarie îl sărbătorim pe Sfântul Ioan, pregătind mese îmbelşugate pentru toţi cei care îi poartă numele, a cărui semnificatie – Ioana, Ion, Ioan – vine de la “Yochana”, nume evreiesc, însemnând “Binecuvântarea Domnului”.

Putem spune ca numele Ion a fost şi este încă cel mai popular nume la români şi, în general, la popoarele europene, în diferitele lui forme. Statisticile arată că în România există circa 2 milioane de persoane care sărbătoresc această onomastică.

Unele dintre tradiţiile şi obiceiurile populare s-au păstrat şi astăzi. Torontoiul sau Iordănitul femeilor este un ritual din care se regăseşte acum numai ospăţul care încheie sărbătorile de iarnă. Iordanitul era un ritual strict: nevestele bătrâne le primeau alături pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi pregăteau împreună masa.

În Transilvania şi Bucovina se practică “Udatul Ionilor”, un ritual de botezare care poartă izul sărbătorilor greceşti sau romane de la început de an. Alaiul format dintr-un car alegoric decorat cu crengi de brad, în care se află tinerii care duc un steag frumos împodobit, tras de un cal falnic, aranjat cu funde colorate, merge până la marginea satului, la râu. Aici, Ionii sunt botezaţi şi purificaţi de toate păcatele anului trecut, anunţîndu-se astfel un an îmbelşugat.

Sărbătoarea continuă cu dansuri şi se încheie acasă la unul dintre Ioni, care îşi cinsteşte prietenii cu bputură şi colaci.

Aşadar şi noi trebuie sp ne întrecem în pregătiri şi să vă sugerăm un meniu demn de o asemenea sărbătoare.

Aperitive

Tartine cu pasta de sunca

Chec aperitiv

Chiftelute cu cartofi

Salata de conopida

Feluri principale:

Ceafa de porc in sos de vin

sau

Somon la cuptor

Desert:


Tort diplomat

Placinta cu branza dulce

Placinta cu nuca si ciocolata

Bauturi


Cocteil Winter Orange

Cocteil de kiwi

Vinuri: Pinot Noir, Burgund, Merlot pentru peste, iar la desert un vin dulce, cum ar fi Recioto di Soave sau vin Santo.

 

Tags: , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.