Enigmaticele doamne de odinioara. Portrete feminine medievale

Author: Fundatiacaleavictoriei.ro
Se poate scrie o istorie a Europei medievale la feminin? Iata o intrebare pe care istoria si antropologia si-au pus-o in ultimele decenii, incercand sa descopere, din filele uitate ale cronicilor, nu doar faptele regilor si cavalerilor dar si chipul si gesturile celor care le-au fost aproape si le-au influentat deciziile, sentimentele.

Uitate sau ignorate, de multe ori, femeile evului mediu au fost privite prin prisma stereotipurilor diverse. De-a lungul unui mileniu, ele au dovedit cu inteligenta si farmec ca istoria nu se scrie doar pe campul de lupta, au infruntat pericolul alaturi de barbati, precum fecioara din Orleans, sau au populat imaginarul contemporanilor gratie frumusetii si puterii politice. A le cunoaşte si intelege pe cele care au fost imparatese, regine, doamne sau favorite echivaleaza cu a patrunde in spiritul culturii europene.

Va invitam, asadar, intr-o calatorie fascinanta, calauze ne vor fi Teodora, puternica si hulita imparateasa bizantina, Eleonora de Aquitania, regina trubadurilor, preafumoasele si nefericitele printese de la curtea lui Filip cel Frumos, Isabella de Bavaria, victima a puterii si uitarii, Ioana d’Arc, fecioara care a salvat un regat, si Agnes Sorel, enigmatica favorita. Lor li se vor alstura figuri mitice precum papesa Ioana, depozitare a spaimelor si imaginarului contemporanilor, dar si personaje feminine uitate sau ignorate.

www.fundatiacaleavictoriei.ro

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.