Ceafa de porc in sos de vin
Ingrediente: 1 kg ceafa de porc (se poate folosi si pulpa fara os), 1 kg cartofi (se pot folosi cartofi noi sau vechi), 4 pahare vin alb, 5 linguri otet balsamic, sare, piper alb, piper boabe, cimbru, marar
Mod de preparare:
Carnea se taie felii lungi de marimea unui deget si de latimea a doua degete. Se asaza intr-un castron si se lasa 24 de ore la frigider, in marinata pregatita din: vin, otet balsamic, sare, piper boabe, cumbru.
Dupa 24 de ore, carnea se scoate din frigider si se lasa la cald cat timp curatam si spalam cartofii, pe care apoi ii taiem rondele destul de groase, care sa formeze un pat in tava cu margini inalte, pentru friptura.
ava se unge cu ulei, se aseaza cartofii in asa fel incat sa acopere tot fundul tavii. Peste cartofi se pune carnea si se toarna sosul marinatei. Totul se stropeste cu un praf de piper alb si marar dupa gust.
Daca marinata a scazut, se mai adauga vin pana la acoperirea cartofilor, dar se toarna pe marinea tavii ca sa nu indepartam mirodeniile.
Tava se acopera cu foaie de aluminiu si se introduce in cuptorul incins pentru 40 de minute sau mai mult, in functie de cat de frageda este carnea.
Se incearca folosind o furculita si cand cartofii sunt moi se scoate folia si se mai lasa 15 minute la foc domol, ca sa prinda o crusta.
Se serveste impreuna cu sosul din vin, turnat in prealabil intr-o sosiera.
Noi am servit cu salata de varza.