Vrem un iepuras!
Author: HappyFeet
Iepurasii de ciocolata sunt draguti si tentanti. Dar rudele lor din lumea reala pot fi niste animalute de companie minunate!
Un iepuras poate fi crescut atat in curte cat si in casa unde se va obisnui usor si nu va ezita sa se exprime liber, sa se alinte cu tine pe canapea sau sa se joace. Sunt animalute foarte sociabile si interactioneaza foarte usor cu oamenii daca acestia stiu sa se comporte cu ei cu atentia cuvenita.
Totusi, iepurasii nu sunt recomandati in casele in care exista copii mici care i-ar putea rani cu usurinta. Nu de putine ori s-a intamplat ca oamenii sa se prezinte la veterinar cu iepurasi raniti, loviti sau cu picoare rupte. In ceea ce priveste hrana, nu sunt animalute pretentioase. Sunt usor de hranit.
Dieta lor consta in 80-90% fan sau verdeata si fructe si legume. Pe langa acestea, in petshop-urile specializate se gaseste o gama variata de produse special destinate acestor minunate vietati: coktaluri de fructe sau legume, cereale, gustari cu arome de fructe sau legume, batoane de cereale precum si jucarii comestibile.
Avand in permanenta ceva de rontait, iepurasul nu se va plictisi si astfel nu vor aparea nici probleme de comportament. Dintre legume, recomandate sunt: morcovii, patrunjelul, broccolii, napii, andivele, spanacul, frunzele de papadie. De evitat sunt varza, conopida, salata, cartoful. Acestea din urma pot cauza grave probleme digestive. Nu le dati dulciuri sau ciocolata!
Exista in magazinele de specialitate recompense create special pentru ei. Oferiti-le fan, fructe proaspete si apa la discretie.
Din punctul de vedere al starii de sanatate, nu uita ca iepurasii sunt recunoscuti tocmai pentru prolificitatea crescuta. De aceea, este recomandat ca iepurasii crescuti ca animale de companie sa fie sterilizati. Aceasta interventie nu numai ca previne inmultirea nedorita, dar in acelasi timp reduce neplacuta agresivitate. De asemenea, la femelele necastrate apare un risc crescut de dezvoltare a cancerului uterin.
Asemanator cainilor si pisicilor, si iepurii trebuie vaccinati impotriva bolilor infectioase, mai ales cei care traiesc in curte sau care iau contact cu alti iepurasi ce traiesc in mediul exterior. Cele mai des intalnite boli pe care le pot face sunt mixomatoza si boala hemoragica virala.
Virusurile pot rezista in mediu pentru mult timp iar oamenii le pot aduce acasa fara sa isi dea seama. Cum? Pe haine, pe maini, pe incaltaminte. Chiar si hrana procurata din surse nesigure poate fi contaminata. De aceea e bine sa eviti hrana adusa de rudele de la tara si sa optezi pentru cea vitaminizata si ambalata in conditii de maxima siguranta.
Nu uita ca preventia este cheia sanatatii! Chiar si puricii si tantarii pot transmite virsurile de la un iepuras la altul. Din pacate, aceste boli sunt semnalate destul de tarziu de catre proprietari iar gradul de mortalitate este de obicei mare. Vaccinarea o data la interval de 6 luni este cel mai bun lucru pe care il poti face.
Nu uita ca trebuie sa-i asiguri noului membru al familiei un spatiu special pentru el. Daca iepurasul tau traieste mai mult in curte, un tarc de minimum 3 metri patrati ar fi perfect. Chiar si iepurasii de interior au nevoie in anotimpurile calduroase de cateva ore de distractie si joaca la soare. Daca sunt crescuti asa cum trebuie, iepurasii devin foarte blanzi si pot fi obisnuiti chiar si cu litiera sau covorasele absorbante pentru catei, pentru a-si face nevoile.
Totusi, nu uita ca au in mod natural o fire timida. Deci nu te supara pe ei daca zgarie sau musca atunci cand sunt speriati. Din acest motiv, asigura-te ca le sustii piciorusele din spate atunci cand ii ridici. Si nu-i apuca de urechi!
Aceste minunate creaturi necesita la fel de multa atentie si ingrijire ca si un caine sau o pisica. Deci gandeste-te bine inainte ce-i poti oferi. Din pacate sunt multi parinti care cedeaza rugamintilor copiiilor, fara sa se gandeasca la consecinte. Astfel, dupa cateva zile de trait in casa, majoritatea iepurasilor ajung inapoi in petshop-uri sau, mai rau, la rudele de la tara.
Gandeste-te bine si documenteaza-te inainte de a face acest pas. Iar pentru orice alte intrebari si nelamuriri, adreseaza-te unui medic veterinar. Astfel vei face alegerea cea mai buna si nimeni nu va avea de suferit!
Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul nostru, HAPPY FEET CLINIC, sau contactati-ne.