Animalele si batranetea

Author: HappyFeet

In ziua de astazi, animalele de companie au o viata mai lunga multumita ingrijirii oferite de medicii veterinari, posibilitatilor avansate de diagnostic, precum si datorita interventiilor timpurii inca de la primele semne de boala. Dar cheia unei vieti pline de bucurie alaturi de animalele noastre senioare nu consta numai in prelungirea duratei de viata ci si in felul in care ii ajutam sa se bucure la maximum de ultimii ani.

La fel ca si oamenii, pisicile si cainii sunt predispusi afectiunilor debilitante pe masura ce imbatranesc. Insuficienta renala, bolile cardiace, artrita, afectiunile dentare, cancerul si disfunctiile cognitive pot aparea pe parcursului procesului de imbatranire.

In trecut, multe boli nu erau diagnosticate decat in stadiile avansate. Astfel, medicii veterinari nu puteau face mai mult decat sa amelioreze starea animalului, tratand simptomele bolilor varstei. Daca animalul era norocos, aceste probleme progresau lent. Multi proprietari se obisnuiau cu ideea ca prietenii lor necuvantatori aveau sa duca o viata relativ scurta, sa imbatraneasca si sa moara.

Astazi, multumita tehnicilor avansate in medicina veterinara moderna, chirurgie, diagnostic si nutritie, animalele nu numai ca traiesc mai mult, dar calitatea vietii lor creste de asemenea. Un exemplu bun in acest sens este crearea si folosirea unei noi generatii de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, exact ca in medicina umana. Aceste medicamente amelioreaza durerile multor animale batrane in timp ce au efecte secundare minime.

Multe probleme de sanatate legate de varsta sunt vazute in continuare ca si inevitabile, insa atat atitudinea veterinarilor cat si a proprietarilor, s-a schimbat. Astazi se acorda o atentie deosebita sanatatii animalelor senioare prin crearea de programe de mentinere a sanatatii si prevenire a bolilor. In ziua de astazi mergem pe ideea ca VARSTA NU ESTE O BOALA!

In continuare iata cateva semne care te pot avertiza ca animalul tau poate avea probleme:
– Sete pronuntata
– Urinare frecventa
– Pierderi de urina, urinarea in casa ( semne ale incontinentei )
– Vome repetate
– Respiratie urat mirositoare, salivatie, modificari de apetit
– Respiratie ingreunata, gafaitoare, oboseala la cel mai mic efort
– Umflaturi in diverse zone ale corpului sau modificari a culorii pielii
– Schimbari de apetit – animalul mananca mai mult sau mai putin decat de obicei
– Schimbari in comportament, scancete, plansete
– Tulburari intestinale ( diaree, constipatie )
– Modificari de greutate – slabire sau ingrasare

Urmareste-ti animalul cu atentie si semnaleaza-i imediat veterinarului orice comportament anormal sau orice problema fizica! Coopereaza cu medicul si stabiliti impreuna un program de sanatate adaptat nevoilor individuale ale animalului tau. Astfel, acesta va imbatrani frumos si iti va fi recunoscator!

 

Tags: , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.