Cele mai raspandite specii de pasari de apartament
Author: HappyFeet
Pentru milioane de oameni din intreaga lume, detinerea unei pasari de apartament reprezinta una dintre cele mai mari bucurii ale vietii. In ziua de astazi, pasarile sunt mai populare ca niciodata, lucru datorat ofertei variate din pet-shopuri si crescatorii. Totusi, unele pasari nu trebuie crescute in captivitate, cum sunt, de exemplu, speciile pe cale de disparitie sau cele rapitoare (vulturii, bufnitele).
Exista multe alte specii gata sa se adapteze companiei umane. Dar de ce o pasare? Unii oameni nu vor animale. Punct. Altii, majoritatea iubitori de caini si pisici, nu reusesc sa inteleaga de ce o persoana in deplinatatea facultatilor sale mintale ar aduce acasa o pasare galagioasa, producatoare de mizerie si dezordine. Dar ceea ce acesti oameni nu inteleg de fapt este acea magie pe care pasarile o aduc in relatia cu oamenii.
Cercetatorii au confirmat recent ceea ce proprietarii deja stiau de mult: ca anumite pasari, mai ales papagalii mari, sunt printre cele mai inteligente creaturi de pe Pamant, unele poate chiar mai inteligente decat cainii si pisicile.
Dar chiar si asa, nicio pasare nu a fost pe deplin domesticita. In afara catorva mutatii de culoare si a imperecherilor ocazionale, majoritatea nu au fost transformate, influentate, “prostite” de catre oameni. Pasarile de apartament sunt printre cele mai rare animale salbatice capabile sa devina membrii iubitori a unei familii de oameni.
Si ce animale sunt! Incredibil de frumoase, uimitor de inteligente si de amuzante, cele mai bune cantarete, iar un anume grup reprezinta singurele animale capabile de limbaj uman.
Am stabilit deja intr-un articol trecut ca inainte de a achizitiona o pasare trebuie sa tii cont de o serie de factori dintre care pe scurt, cei mai importanti ar fi: ce asteptari ai? De ce vrei o pasare? Cum iti va schimba aceasta viata? Esti dispus sa-i acorzi timpul necesar pentru ingrijire si socializare? Esti dispus sa faci anumite cheltuieli pentru a-i asigura o viata buna? Vrei o pasare linistita? Sau una galagioasa? Te-ai gandit de unde o vei cumpara? (indicat ar fi direct de la crescator sau de la pet-shop-urile care se respecta)
SFAT! Nu cumpara o pasare (sau orice alt animal) daca nu-ti doresti cu adevarat! Animalele nu sunt elemente de decor! Dupa ce dispare entuziasmul de moment, ramai cu pasarea pe cap. Sau mai rau, ramane ea cu tine! Din pacate, multe pasari, in special papagalii, ajung de la un stapan la altul, lucru cu adevarat rusinos si care ii traumatizeaza psihic. Acest lucru poate fi evitat daca te gandesti bine inainte de a-ti asuma responsabilitatea.
Majoritatea speciilor traiesc destul de mult. Esti gata sa-ti iei un angajament ce poate dura 10-20 de ani? In cazul unor specii, pana la 50!
Si cel mai important, nu cauta un chilipir atunci cand iti cumperi o pasare! Este bine sa compari preturile din mai multe locuri, dar nu uita ca o pasare care costa exagerat de putin in comparatie cu valoarea ei reala, pune multe semne de intrebare. Exista riscul sa ai mai tarziu “surprize” si cheltuieli in plus.
Asa cum am promis, in continuare vom prezenta pe scurt cateva dintre cele mai raspandite specii de pasari de companie. Trebuie tinut cont de faptul ca personalitatea pasarilor difera de la un individ la altul in cadrul aceleiasi specii.
1. Papagalul Ara: este cel mai mare papagal, are o lungime de aproximativ 90 cm. Iti poate fi prieten pe viata, atat la propriu cat si la figurat. Are o speranta de viata in captivitate de pana la 60 de ani. Are un colorit impresionant. Partea dorsala a corpului este acoperita cu pene albastre, iar cea ventrala este colorata in galben, fruntea si crestetul capului sunt verzi, ciocul este negru, degetele gri-negre. Tocmai de aceea in cele mai multe cazuri aceste pasari sunt cumparate intr-un moment de grandomanie sau exces de zel. Sunt foarte galagiosi, au nevoie de voliere spatioase, nu trebuie lasati inchisi toata ziua. In ceea ce priveste alimentatia, dieta trebuie compusa din fructe si legume ( mere, pere, prune, banane, morcovi), alune in cantitati mici, nuci, seminte de floarea soarelui. Dar ca sa nu dati gres, apelati cu incredere la pet-shop-ri unde veti gasi diete specializate.
2. Papagalul Micul Alexander: este verde, albastru sau galben, cu ciocul rosu si cu un inel rosu la nivelul gatului. Este sociabil, poate trai alaturi de alti papagali sau alte pasari, este perfect pentru apartament.
3. Agapornis (pasarea dragostei): cuprinde papagalii ale caror perechi se formeaza mai greu dar se mentin toata viata. Numele de “inseparabili” le-a fost dat pentru ca atunci cand a fost adusa in Anglia prima pereche, una dintre pasari a murit iar imediat dupa a urmat si cealalta. Exista multe specii de Agapornis, sunt pasari agresive fata de alte specii. Au un cioc puternic cu care sectioneaza cu usurinta picioarele altor pasari.
4. Papagalul cenusiu African Jako: este cel mai bun vorbitor dintre toti papagalii, este cenusiu, are coada rosie sau visinie. Pot ajunge la performante de peste 100 de cuvinte cunoscute, pe care le rostesc in context, lucru care le demonstreaza inteligenta deosebita.
5. Cacadu galben crestat: este un papagal mare si intelligent, alb, roz sau cenusiu, cu o creasta caracteristica ce se infoaie pe cap. Este foarte activ, capabil sa imite vocea umana, elegant, afectuos si atractiv, a ramas una dintre cele mai raspandite pasari de companie.
6. Perusii: sunt cele mai populare pasari, exista mai multe varietati de culoare obtinute prin incrucisare cum ar fi: galben, albastru, violet, albinos. Traiesc 10-20 de ani. Exista mai multe specii de perusi dintre care amintim: perusul nimfa – mai mare decat perusul ondulat, poate fi cenusiu, alburiu sau o combinatie intre acestea, este mai rezistent la boli si are nevoie de mai multe seminte de floarea-soarelui in alimentatie; rosella minunata – este un perus cu un colorit deosebit, cu diverse combinatii de rosu, albastru, galben si indigo. Sunt sensibile, vorbesc rar si se reproduce dificil. Alimentatia este asemanatoare perusului ondulat dar atentie asupra semintelor de floarea-soarelui! Evitati-le pe cele negre. Cele vargate cenusii contin mai putin ulei. Astfel se evita distrofia grasa a ficatului; perusul baltat dominant: are un penaj foarte variat, combinatiile cele mai raspandite fiind verde si galben sau albastru si alb.
7. Canarii: sunt cele mai putin pretentioase pasari de colivie. Se intretin cel mai usor, se adapteaza perfect chiar si in cel mai mic apartament. Sunt pasari solitare in natura. De aceea, un canar singur in colivie va fi fericit si va canta tot timpul.
8. Mierla Indiana:– are dimensiunile unui porumbel, cioc ascutit si culoare neagra. Este o pasare inteligenta, consuma o dieta de origine animala, existand produse comerciale in acest sens.
De asemenea, mai exista si pasarile autohtone: scatii, sticleti, perusi, florini si multe altele, specii frumoase ce pot fi crescute in colivii sau, de preferat, in voliere. Din pacate, pasarile la fel ca toate celelalte animale de companie, nu-si pot alege oamenii. Oamenii le aleg pe ele. Ce putem face este sa alegem cu grija! Documenteaza-te despre specia respectiva, vorbeste cu proprietari sau crescatori inainte de toate.