Cum alegi o pasare de colivie?

Author: HappyFeet

Cand vine vorba despre pasari, multi oameni se complica alegand o pasare care este mult prea mare, mult prea galagioasa, prea scumpa si nu in ultimul rand, greu de intretinut. Daca lista dumneavoastra include numai cele mai mari si mai colorate pasari de colivie, largiti-va orizonturile si luati in considerare si alte pasari ma mici inainte sa cumparati.

Se intampla adesea ca o persoana sa viziteze un pet-shop de cartier iar odata ce intra, sa dea nas in nas cu un frumos si viu colorat papagal Ara care o intampina cu un galagios “buna!”. Instant, omul este vrajit iar in cateva minute se indreapta spre casa cu noul papagal. Majoritatea oamenilor aflati in situatia asta nu stiu ca papagalii Ara pot trai pana la 100 de ani.

Nu stiu ca au nevoi alimentare deosebite, ca trebuie ingrijite si lasate afara din colivie zilnic. Cel mai adesea, astfel de situatii conduc la proprietari nefericiti si pasari nedorite. De aceea, ganditi-va bine inainte si straduiti-va sa faceti alegerea potrivita pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra.

In ceea ce priveste marimea, pasarile mai mari implica si responsabilitati mai mari. Pasarile mari sunt camarazi de exceptie dar sunt mai galagioase, provoaca mai multa dezordine si necesita mai multa atentie in comparatie cu speciile mai mici. Este bine ca incepatorii sa aleaga o pasare de dimensiune mica sau medie.

Intotdeauna alegeti un pet-shop respectabil sau un crescator. Exista multi “distribuitori” care considera pasarile simple produse care trebuie vandute cat mai repede. Golirea rapida a stocurilor este buna pentru vanzator dar nu si pentru pasarile de colivie. Asa ca alegeti oameni care vand pasari sanatoase, bine socializate.
Cand alegeti pentru prima oara o pasare de colivie, trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte:

1. Va doriti o pasare nerabdatoare sa iasa din colivie si sa socializeze? Sau preferati una careia ii place sa fie privita dar nu si atinsa? Comportamentul difera de la o specie la alta.

2. In ceea ce priveste nutritia, unele specii necesita diete specifice sau ingrijire speciala. De exemplu, unele pasari trebuie hranite cu diete pe baza de polen, nectar si fructe. Astfel, fecalele acesotra sunt mai lichide. Drept urmare, coliviile trebuie curatate mai des.

3. In ceea ce priveste bugetul, cheltuielile de intretinere sunt direct proportionale cu pasarea aleasa. Pasarile de dimensiuni mari au adesea un pret de achizitionare ce variaza intre sute si chiar mii de euro. Aceste specii au nevoie de colivii mari, scumpe, si accesorii care ridica aceste costuri si mai mult. Chiar si pasarile mici care sunt mai putin scumpe ridica proprietarilor unele obligatii finanicare. Unele pasari traiesc mult iar stapanii lor trebuie sa le asigure hrana, ingrijire, vizite la veterinar pe tot parcursul vietii.

4. Timpul acordat. Unele pasari necesita exercitii zilnice, socializare si timp petrecut in afara coliviei. Sunteti dispus sa petreceti cel putin 2 ore pe zi socializand cu pasarea? Activitatile sale in afara coliviei trebuie supravegheate. Daca nu, un canar sau un perus pot fi mai potriviti.

Pentru cei care fac un efort minim in a-si alege animalul de companie potrivit, detinerea unei pasari poate fi o experienta minunata. Documentarea si grija determina o relatie buna intre dvs si micuta vietate. Rezistand tentatiei de a cumpara o pasare in urma unui impuls si luand in calcul considerentele de mai sus, suntem siguri ca veti face alegerea potrivita.

In articolul urmator vom prezenta cele mai raspandite si mai usor de intretinut specii de pasari de apartament, de dimensiuni mici si medii. Astfel va ajutam sa luati decizia cea mai corecta.

 

Tags: , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.