Prajitura de cacao cu glazura de albus
Author: Aurelia Mihaela Vulpe
Ingrediente blat: 6 oua, 150 g zahar, 2 linguri cacao, 1 pliculet praf de copt stins cu 2 lingurite otet, faina.
Cum procedezi pentru blat: se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc, se adauga cacaua si praful de copt.
Albusurile se bat spuma separat, si se adauga peste galbenusuri, alternativ cu faina. Se freaca pana se incorporeaza ( se pune faina pana se face o crema ca budinca). Aceasta compozitie se toarna intr-o tava unsa cu margarina sau tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit, timp de 30 minute.
Ingrediente crema: 4 galbenusuri, 1 pliculet zahar vanilat, 2 linguri faina, 200 ml lapte, 3 lingurite cacao, 1 pachet de unt si 150 g zahar pudra.
Cum procedezi pentru crema: Se amesteca galbenusurile cu zaharul vanilat, faina si cacaua, se adauga treptat laptele si se amesteca pana se omogenizeaza. Apoi se pune pe foc. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se da la rece. Separate, se freaca spuma untul cu zaharul pudra, apoi se amesteca cu crema facuta anterior ( cea data la rece).
Ingrediente glazura: 4 albusuri, 200 g zahar.
Cum procedezi pentru glazura: Se bat spuma albusurile cu zaharul pe baie de abur ( pentru a se dizolva zaharul), pana se intareste. Apoi dai la rece.
Ingrediente sirop: 1 pahar mare cu apa ( 200 ml), 3 linguri zahar si o lingurita esenta de rom.
Cum procedezi pentru sirop: se fierbe apa cu zaharul, se lasa sa se raceasca si apoi se adauga esenta de rom.
Cum montezi prajitura: se insiropeaza blatul cu siropul (blatul trebuie sa fie rece). Se intinde crema de cacao, iar deasupra acesteia glazura de albusuri. Pentru efect, deasupra se poate rade ciocolata , se poate pune nuca de cocos sau ce doriti.
Se serveste rece, alaturi de un pahar de vin demidulce.
Pofta buna!