O prajitura care poate inlocui cu succes un tort
Author: Iulia Lukacs
Ingrediente: BLAT: 4oua, 160 g zahar, 200 g faina, 6 linguri apa, 2 linguri ulei, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat. CREMA CIOCOLATA: 100 g ciocolata amaruie, 200 g crema Finetti 100 g unt sau margarina, 80 g zahar, 3 linguri cacao, 4 linguri lapte, 100 g nuci macinate, coaja rasa de portocala. CREMA FRISCA: 300 g frisca, 150 g nuci, 4 linguri zahar, 2 linguri zahar pudra, 1 plic intaritor de frisca. SIROP si DECOR: 200 ml apa, 2 linguri zahar, esenta de rom 2 linguri lapte,bombonele
Mod de preparare:
Amestecam faina cu praful de copt. Batem spuma albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Intr-un vas frecam galbenusurile cu zaharul ramas, punem uleiul, apa si faina, mixam bine. Adaugam albusurile si amestecam usor. Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam aluatul. Dam la cuptor incalzit in prealabil, 30-35 min la foc potrivit.
Crema ciocolata:
Punem laptele intr-un vas pe foc, adugam ciocolata rupta bucatele, crema de ciocolata, lasam pana se topeste ciocolata, amestecam bine. Lasam sa se raceasca bine, apoi o amestecam cu untul frecat spuma cu zaharul.
Adaugam nuca, coaja de portocala si mixam bine pana devine o crema spumoasa.
Crema frisca si nuci caramelizate:
Caramelizam zaharul, pana devine maro deschis, punem nucile si amestecam in asa fel incat zaharul sa cuprinda toate bucatile de nuci. Turnam amestecul intr-o farfurie unsa cu ulei, lasam sa se raceasca, desprindem cu un cutit carmelul si il maruntim la robot sau cu sucitorul.
Batem frisca cu plicul intaritor si zaharul pudra ,apoi adaugam nucile caramelizate. Omogenizam bine.
Sirop:
Fierbem apa cu zaharul, lasam sa se raceasca, apoi adugam esenta de rom.
Asamblare:
Taiem blatul in doua parti si le insiropam. Asezam prima foaie de blat, crema de ciocolata, a doua foaie de balat, crema de frisca.Decoram cu boboane colorate.
Dam la rece cel putin 2 ore inainte de servire.