Efectul de contrast versus efectul Pygmalion

Author: Anca Tudoricu

Romania este tara tuturor posibilitatilor si cu siguranta ai simtit-o pe pielea ta de nenumarate ori. Taram al imprevizibilului, necunoscutului si neasteptatului, invaluit pana peste cap in misterul lui Blaga, te socheaza intotdeauna cu alternativele sale.

Cu totii ne-am obisnuit cu personalitatea ei dificila, cu incapatanarea si cu unicitatea sistemului ei de valori. Ca roman, te hranesti cu incertitudinea care in acelasi timp te consuma pana la epuizare.

Nu mai esti usor de surprins, te astepti la tot ce e mai rau si perseverezi in cautarea unei logici cotidiene inexistente. Romania e o continua provocare ce-ti sadeste in suflet neliniste si te obliga la inovatie, exersandu-ti inventivitatea de neegalat.

„Exodul” Erasmus intr-o Anglie total diferita m-a facut sa-mi privesc patria dintr-un alt unghi si sa ma minunez si mai tare. In cele 3 luni, componenta afectiva a personalitatii mele m-a facut sa anihilez inconvenientele si sa ma raportez (surprinzator!) la partile ei bune.

Ma enerva monotonia si conservatorismul englezilor, faptul ca stiam in fiecare secunda ce se va intampla, zambetele lor ce mie imi apareau ca grimase, amabilitatea exacerbata ce ascundea cu siguranta falsitate. Daca ma pierdeam in albastrul cerului necomestibil pentru un moment, ma trezeam cu acel „Are you ok, love?“ obsesiv…

Imi lipsea dezinteresul romanilor, indiferenta, creativitatea si micile certuri la colt de strada, rivalitatea dintre generatii manifestata in autobuze, agresivitatea verbala si limbajul colorat (care nu se limiteaza ca acolo, la un simplu fuck)… imi lipsea Romania pentru ca uitasem cum e sa o simti pe pielea ta.

Dar m-am intors la mancarea noastra de o savoare inegalabila si la berea de 50 pence (nu de 2 lire jumate) pentru care trebuie sa suport nesimtirea, dezorganizarea si birocratia cotidiana…

Si o sa le indur pentru ca sunt o nostalgica si fiindca imi plac paradoxurile – si unde poti gasi o combinatie mai ciudata de vechi si nou, de initiativa si delasare, de prostie si inovatie, de zapada si noroi, de jeepuri si gropi cat urmele de meteoriti?

Doar acasa la noi… in Romania, care, dupa cum e promovata pe scena turismului international, ramane „simply surprising“…

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.