Tartrul
Apare mai ales pe fatelele interioare ale incisivilor inferiori, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in zone in care dintii nu se curata – dinti inghesuiti, dinti pe care nu se mesteca din cauza unor dureri sau deoarece avem dinti lipsa pe respectiva parte a cavitatii bucale.
“Piatra” sau tartrul dentar este alcatuita in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, foarte asemanatoare depozitelor de calcar de pe vasele de bucatarie.
Tartrul are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, insa apoi se coloreaza in maro sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori.
Tartrul este un factor care favorizeaza parodontopatiile, afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os. Parodontopatiile netratate duc la infectii, dinti care se misca si, in final, la extractie.
Tartrul se poate elimina de catre medicul stomatolog, printr-o procedura simpla denumita detartraj. Aceasta consta in curatarea dintilor cu un instrument de mana sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala, care elimina si ultimele resturi si lustruieste dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru.
De asemenea, exista si tratamente naturiste, cum ar fi sa se bea la fiecare masa o lingurita de otet de mere intr-un pahar cu apa. Se bea cu inghitituri mici in timpul mesei.