Human papillomavirus

Author: DeeA

Infectia genitala cu HPV este o boala cu transmitere sexuala, cauzata de human papillomavirus (HPV). Acesta este numele unui grup de virusi care include mai mult de 100 de tipuri diferite de tulpini de virus.

Mai mult de 30 din acesti virusi se transmit pe cale sexuala si pot infecta zona genitala atat a barbatilor cat si a femeilor, incluzand aparitia negilor pe penis, vulva (zona din afara vaginului), sau anus si interiorul vaginului, zona cervicala sau rect.

Unii dintre acesti virusi sunt numiti de „risc maxim“ si, in acest caz, testul Papanicolau un va mai iesi normal. De asemenea, pot cauza cancerul cervical, al vulvei, vaginului, anusului sau penisului. Altii sunt de „risc minim“ si au influente minore asupra testului Papanicolau sau se manifesta numai prin aparitia negilor genitali.

In momentul de fata aproape 20 de milioane de persoane sunt infectate cu HPV. Cel putin 50% din barbatii si femeile active sexual se infecteaza cu HPV la un moment dat. La varsta de 50 de ani, 80% dintre femei sufera de infectie cu HPV.

Tipurile de HPV care infecteaza zona genitala sunt cele transmise in general pe cale sexuala. Majoritatea infectiilor cu HPV nu dau simptome sau semne; de aceea majoritatea persoanelor infectate un stiu ca au HPV, putand oricand transmite virusul partenerului. Rareori, HPV poate fi transmis de mama fatului in timpul nasterii.

Virusul se localizeaza in piele sau membranele mucoase, singurele semne ale infectarii fiind negii genitali sau schimbari precancerigene la nivelul cervixului, vulvei, anusului sau penisului. Infectia cu HPV se manifesta foarte rar intr-un cancer anal sau genital.

Negii genitali (verucile) apar, de obicei, in zona genitala sub forma unor escrescente netede, umede, roz sau de culoarea pielii. Pot fi verticale sau plane, singulare sau multiple, mici sau mari, uneori de forma si culoarea conopidei.

Pot aparea pe vulva, in sau in jurul vaginului sau anusului, pe cervix, penis, scrot, vintre, coapse. Dupa contactul sexual cu o persoana infectata, negii pot aparea in saptamani, luni sau niciodata.

Negii genitali pot fi indepartati cu tratament medicamentos (creme, unguente care se aplica pe ei) sau prin cauterizare. Nici unul dintre tratamentele pentru negii genitali nu este mai bun decat altul si trebuie actionat diferit de la o persoana la alta, neexistand un tratament ideal.

Multe femei sunt diagnosticate cu HPV in urma rezultatelor anormale ale testului Papanicolau, care este primul indicator al unui cancer cervical, sau a unor scimbari precancerigene in cervix, multe dintre acestea fiind legate de HPV.

De asemenea, exista testul HPV DNA (tiplarea HPV), specific pentru depistarea HPV si a tulpinilor activate, mai ales la femeile trecute de 30 de ani. Pe baza rezultatelor testului HPV DNA se poate stabili cu exactitate tratamentul necesar. (Nu exista teste HPV pentru barbati.)

Nu exista „vindecare“ in cazul infectiilor cu HPV, cu toate ca la majoritatea femeilor dispare de la sine. Tratamentele se axeaza pe ameliorarea simptomelor de la nivelul pielii sau a membranelor mucoase cauzate de infectia cu HPV, ca negii genitali si semnele precancerigene cervicale.

Majoritatea tipurilor de HPV sunt depistate la testul Papanicolau si nu au consecinte grave. Aproximativ 10 din 30 de infectii cu diferite tipuri de HPV pot conduce, in cazuri rare, la un cancer cervical. Cercetarile au aratat ca la 90% dintre femeile cu infectate cu HPV, afectiunile cervicale devin indetecabile in doi ani. Numai tulpinile foarte periculoase de HPV pot fi un factor de risc pentru aparitia cancerului cervical.

Testul Papanicolau poate detecta celulele precancerigene si cancerigene la nivel cervical. Testul trebuie facut regulat, urmat de un control medical atent, cu tratament daca e necesar.

Gardasil, primul vaccin impotriva cancerului de col uterin

 

Tags: , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.