Boli cu transmitere sexuala

Printre bolile cu transmitere sexuala se numara: Gonoreea, Ciupercile vaginale, Sancroidul, Chlamydia, Negii genitali, Herpesul, Scabia, Sifilisul, Tricomonaza, Hepatita A, B si C.

Gonoree

La femei poate trece netratata. Cauzeaza boala pelvio-inflamatorie, care poate degenera in infertilitate, sarcina ectopica si dureri pelviene sau abdominale cornice. Gonoreea se transmite prin contact sexual vaginal, anal si oral si este cauzata de o bacterie. Aceasta boala poate fi oprita cu antibiotice.

Un procent de 80% dintre femeile infectate cu gonoree nu prezinta simptome (in rare cazuri apare o scurgere galben-verzuie din vagin sau anus, mancarimi sau senzatie de arsura la urinare), insa simptomele apar la partenerul lor ca o secretie groasa si laptoasa din penis si o senzatie arzatoare la urinare. Este des intalnita la adolescentele active sexual. Tratament cu antibiotice.

Ciupercile vaginale

Infectii cauzate de organisme cum ar fi candida si monilia. Monilia exista in mod normal in vagin si se dezvolta in conditii propice, in urma deselor spalaturi vaginale sau bai cu antiseptice. Riscul dezvoltarii exista si in timpul tratamentului cu antibiotice sau din progesteron, continut de anticonceptionale, dar si in cazul in care aveti diabet.

Se manifesta prin scurgeri vaginale groase, albe si laptoase, durere, iritare si mancarime a vaginului si a perineului. Pielea poate deveni rosie si aspra, eruptia se poate extinde la partile interioare ale coapselor. Tratamentul poate dura 7 zile (perioada in care este recomandata abstinenta) si consta in supozitoare vaginale, tablete orale sau crema.

La barbati se manifesta prin aparitia pe penis, pe scrot, pe pielea zonei genitale si pe o parte din interiorul coapsei a unei eruptii rosii, aspre si a mancarimilor.

Sancroid

Boala cu transmitere sexuala, cauzata de o bacterie, intalnita mai ales in climatele tropicale. Boala poate aparea la contact sexual sau dermic cu o persoana infectata, chiar daca nu prezinta simptome.

Majoritatea femeilor infectate cu sancroid nu prezinta simptome. Uneori se manifesta la 3-7 zile de la infectare prin aparitia unei rani mici, reliefate si dureroase, inconjurate de o margine rosie. De obicei, rana apare pe vulva, pe vagin, cervix si pe interiorul coapselor. Tratament cu antibiotice.

Chlamydia

Chlamydia este o infectie bacteriana care se transmite prin sex anal sau vaginal sau, cateodata, prin sex oral. Deseori poate trece neoservata, mai ales la femei, din cauza ca nu produce simptome. Este cauza multor boli pelvio-inflamatorii, care conduc la infertilitate, dureri cronice pelviene si sarcini ectopice. Cauzeaza si cervicita (inflamarea colului uterin) si uretrita (inflamarea uretrei). Tratament cu antibiotice.

Daca femeia purtatoare a bacteriei ramane gravida, infectia poate face ca apa sa se rupa, urmand o nastere prematura. Boala poate fi transmisa fatului la nastere. Poate produce pneumonie, amenintand viata noului nascut, cu probleme respiratorii pe termen lung. La teste este depistata cu usurinta.

Femeile care prezinta simptome ca urmare a infectiei au scurgeri vaginale anormale, senzatii arzatoare la urinare, presiune in zona pelviana, durere la contactul sexual sau scurgeri dupa.

Negi genitali

Sunt cresteri benigne in zonele genitale si anale, cauzate de virusul pamilomatos uman (HPV), unele cazuri fiind asociate si cu cancerul genital. Pot fi transmisi la contactul sexual vaginal, oral sau anal, cu un partener infectat sau prin atingerea organelor genitale cu mana infectata. Pot fi de dimeniuni mici, dar si de aproximativ 7 cm in diametru, intervenind atunci in abilitatea de asezare sau cea de a merge. Uneori pot produce mancarimi sau arsuri, cauzand iritatii. Sunt contagiosi si greu de eradicat.

Negii genitali sunt incurabili, dar pot fi tratati temporar. Prezervativele nu reprezinta o metoda sigura de prevenire a transmiterii virusului; negii invizibili pot fi prezenti la baza penisului, care nu este protejata de prezervativ.
Exista riscul aparitiei cancerului cervical, vulvar (organele genitale externe), vaginal, anal sau la penis.

Human papillomavirus

Herpes genital

Se manifesta prin dureri care revin mereu in zona genitala si aparitia unor basici dureroase in zonele genitale. Virusul herpes simplex, care cauzeaza aceasta boala, intra in corp prin mucoase, ajungand in terminatiile nervoase unde poate ramane inactiv. Durerile apar in diverse perioade, mai ales sub stres, dar dispar de la sine.

Este mult mai contagios cand exista rani evidente, insa se transmite si prin secretii sau rani, chiar si in perioadele latente. Nu exista tratament pentru herpes, numai medicamente care atenueaza severitatea si frecventa reaparitiilor.

Se transmite prin contact direct cu pielea din zona infectata, chiar si cand infectia nu prezinta simptome evidente.

Scabie

Boala extrem de contagioasa produsa de capuse mici care se ascund sub piele, depozitandu-si acolo ouale si fecalele. Se produc astfel cute neregulate la suprafata pielii si mancarime agonizanta, in special noaptea.

Se transmite prin contact sexual, cearseafuri, prosoape, imbracaminte sau mobila infestate. Nu este o boala grava, insa poate fi deosebit de suparatoare, si, netratata, poate persista ani intregi. Tratament cu creme, lotiuni si sampoane.

Sifilis

Boala cauzata de un spirochet, o bacterie spiralata. Se transmite pe cale sexuala, dar si prin transfuzii de sange sau contact cu pielea.

La inceput apare o rana deschisa, cos sau batatura, de obicei pe cervix, vagin, rect sau alta zona genitala, dupa care se raspandeste. Apoi apar indispozitii, febra, dureri in gat, dureri ale articulatiilor si ale capului. Uneori degeneraza in meningita, uveita (inflamarea ochilor cu dureri si roseata). Simptomele caracteristice sunt eruptiile pe palme si pe talpi. Tratament cu antibiotice daca este depistat la timp.

Chiar daca simptomele dispar dupa tratament, spirochetul continua sa dauneze inimii, creierului, vaselor de sange, coloanei vertebrale si oaselor, iar in ultimul stadiu se ajunge la boli de inima, orbire, dementa si moarte.

Tricomonaza

Boala este cauzata de protozoare unicelulare, care pot trai multi ani in canalul reproductiv al barbatului, fara a produce simptome. La femei, simptomele constau intr-o secretie verde, urat mirositoare si spumoasa a vaginului, mancarimi ale vaginului sau ale vulvei, roseata si inflamatii.

Uneori apare o senzatie de arsura in timpul urinarii si nevoia de a urina frecvent, in alte cazuri pot aparea dureri in timpul actului sexual. Se transmite pe cale sexuala. Tratament cu antibiotice.

Hepatita A

Este o infectie virala foarte contagioasa a ficatului. Virusul se gaseste in materia fecala a unei persoane infectate si se poate transmite cand ajunge in gura. Se transmite si prin contact sexual, mai ales la barbati care au relatii sexuale cu alti barbati. Tratament de cateva saptamani, fara alte complicatii.

Hepatita B

Infectie virala a ficatului care se transmite si prin contactul sexual sau intim cu o persoana infectata, prin expunerea la fluide umane: sperma, secretii vaginale si lapte de mama. Simptomele pot fi uneori ca o gripa, sau febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, dureri stomacale, urina inchisa la culoare, ingalbenirea pielii si a ochilor.

Hepatita C

Infectie virala a ficatului care se transmite prin contact direct cu sangele persoanei infectate si poate fi transmisa sexual. Nu exista simptome, ci numai o stare asemanatoare cu gripa, pe un termen de cateva saptamani. Uneori apar simptome ca: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, dureri stomacale, urina inchisa la culoare si ingalbenirea pielii si a ochilor.

 

Tags: , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.