Stresul psihologic
Author: DeeA
Stresul, denumit si stres psihologic, ne afecteaza pe toti la un moment dat. Invatati sa recunoasteti simptomele stresului si identificati siatuatiile care il cauzeaza. Persistenta simptomelor poate cauza probleme grave de sanatate pentru ca epuizeaza sistemul imunitar.
Viata poate fi ea insasi stresanta, avand fiecare dintre noi de-a face cu obstacole si presiuni greu de infruntat. Stresul intervine cand ne simtim coplesiti sau nesiguri de capacitatile pe care le avem de a rezolva tot ce ni se cere.
Unele persoane sunt stresate inainte de a vorbi in public, altele inainte de prima intalnire. Exista mai multe cauze ale stresului, diferite de la o persoana la alta.
In doze mici stresul nu este o problema, motivandu-ne chiar sa ne atingem scopurile, sa terminam lucrarile la termen si a persevera in activitatile pe care le desfasuram.
Stresul este un raspuns psihologic si fiziologic la evenimentele care ne dau peste cap echilibrul personal. Desigur, aceste evenimente sunt negative, ca, de exemplu, un program foarte incarcat la serviciu sau o relatie instabila.
De fapt, orice noua adaptare la o situatie este un factor stresant, ceea ce poate include si evenimentele pozitive: inceputul unei casatorii sau promovarea in cariera. Punand in miscare toate resursele de adaptare la evenimentele negative sau pozitive, rezultatul este stresul si raspunsul biologic al corpului la acesta.
Cauzele stresului sunt numeroase: factorii externi, mediul in care lucrezi si traiesti, familia. Stresul mai poate surveni din propriile actiuni iresponsabile, atitudinile si sentimentele negative sau idealurile ireale.
Aceste cauze sunt individuale, depinzand de personalitatea fiecaruia, viziunea despre viata, problemele de adaptare si sistemul social.
Factorii stresanti sunt: frustrarile survenite in urma discriminarilor, job-ului nesatisfacator, divortului, moartea cuiva apropiat; conflictele care intervin atunci cand trebuie sa alegem intre mai multe alternative si presiunile din partea familiei sau a celor din jur care au prea mari asteptari din partea ta.
Stresul afecteaza creierul, corpul si comportamentul, semnele specifice fiind diferite de la o persoana la alta, daunand in aceeasi masura sanatatii, bunastarii si relatiilor cu cei din jur.
Simptomele intelectuale: deficiente de memorare, dificultatea de a lua decizii, lipsa de concentrare, confuzia, pesimismul, lipsa obiectivitatii, dorinta de a fugi de tot ce este in jur.
Simptomele emotionale: irascibilitate si hipersensibilitate, neliniste si anxietate, depresie, furie si indignare, lipsa sensului de a fi, pierderea increderii in sine, apatie.
Simptomele fizice: dureri de cap, probleme digestive, dureri musculare, insomnii, oboseala, dureri in piept, aritmie, hipertensiune arteriala, pierderea sau scaderea greutatii corporale, astm, boli ale pielii, lipsa apetitului sexual.
Simptomele comportamentale: mancati prea mult sau deloc, somn neregulat, izolarea de ceilalti, neglijarea responsabilitatilor, consumul de alcool, ticuri nervoase, inclestarea dintilor, excesul de cumparaturi, exagerarea anumitor probleme intervenite pe neasteptate.
at 2:36 am
ITI POTI PIERDE CU TOTUL GREUTATEA CORPORALA????????hah?adicatelea acu esti,ai la vreo 50 de kile si fiindca ai mare stres psihologic brusc NU MAI ESTI?te intrebi asa ca proasta ,ca tu de fapt nu mai esti ca ti-ai pierdut greutatea corporala,oare unde sunt?ma scuzati,mi-ati vazut si mie cumva greutatea corporala ca am pierdut-o……..hm…..e grava rau treaba asta……..m-a pus pe ganduri………..
at 10:34 am
ce se intampla de la prea mult stress???
at 8:15 pm
eu cand sunt stresata nu ma pot concentra, simt o presiune in ceafa, imi amorteste mana si piciorul drept, mi se-nclesteaza gura, sunt aiurita si multe alte simptome