Condimentele si sanatatea
Author: DeeA
Anasonul: ajuta digestia, inlesneste respiratia, expectorant, fiind folosit in siropuri de tuse si ca pastile. Antiseptic, antispasmodic, soporific. Cateva seminte luate cu apa vor opri sughitul. Diuretic si tonic pentru inima (infuzie – o lingurita la o cana cu apa). Se bea dimineata si seara pentru a elimina grasimile.
Anason stelat: diuretic si tonic pentru inima (infuzie).
Cuisoarele: digestiv, accelerator al circulatiei (uleiul de cuisoare intins pe piele). Efect anestezic, de incalzire, un remediu popular pentru artrita si dureri musculare, folosindu-se si cataplasme sau bai fierbinti.
Busuiocul: elimina gazele si viermii intestinali, trateaza tusea, calmeaza durerile de cap. Planta este folosita in medicina datorita continutului de uleiuri esentiale (extragol, eugenol, lineol, linalol), acid caffeic, tanin, beta caroten si vitamina C. Planta aromatica, calmeaza crampele abdominale. Uleiul esential obtinut din aceasta planta contine camfor. In cataplasme se foloseste pentru piscaturile de insecte, acnee si herpes; gargara sau clatirea gurii pentru afte; ca baie de plante pentru energizare; la spalarea ochilor pentru ochii obositi.
Dafinul: se foloseste in diabet, migrene, dureri de cap, infectii si ulcer gastric. Astringent, digestiv, diuretic, vomitiv. Contine eugenol, care are efect antiinflamator si antioxidant. Trateaza reumatismul, amenoreea si colica.
Chimenul: digestiv, puteti lua cateva seminte de chimen dupa mesele copioase. Folosit pentru colici, antispasmodic. Diuretic, stimulant, tonifiant (infuzie).
Nucsoara: bun in indigestii si balonari. Arabii il considera afrodisiac, iar vechii indieni il foloseau contra obezitatii. Un tonic (probabil si afrodisiac) poate fi obtinut din macerarea semintelor in apa fiarta.
Ardeiul rosu: efecte asupra sistemului cardiovascular, reduce colesterolul din sange si nivelul trigliceridelor. Stimuleaza creierul sa produca mai multa endorfina, revigoreaza metabolismul (in curele de slabire), imbunatateste circulatia sangelui.
Chimionul: diuretic, stimulant, astringent, antispasmodic. Creste lactatia (ca si volumul sanilor) si reduce starile de greata la gravide. Stimuleaza apetitul.
Chili: contine vitamina C, beta-caroten, capsaicin, care reduce colesterolul din sange si este anticoagulant.
Mararul: calmant, digestiv, stimulant. Apa de marar este folosita contra problemelor digestive la copii si contra sughitului. Ceaiul de marar este diuretic (1 lingurita de planta uscata la o cana cu apa).
Ghimbirul: puteri afrodisiace, digestiv. Inlatura greturile, antiinflamator in artrite, reumatism, reduce durerile musculare. Trateaza astmul, bronsitele si alte probleme respiratorii.
Levantica: Se poate prepara un ceai sedativ din florile abia inflorite, bun in durerile de cap si starile de slabiciune. Remediu pentru inflamatii si arsuri. Cateva picaturi de ulei de levantica puse in baie vor crea un efect de relaxare Qtreatment.com.
Fisticul: stimulant si diuretic. Inlatura repiratia urat mirositoare, vindeca ranile, trateaza ulcerul duodenal, arsurile la stomac, anticancerigen, efect afrodisiac.
Menta: stimulant, digestiv, antispasmodic. Trateaza raceli, gripe si febra; reumatismul, sughitul, intepaturile, durerile de urechi, sinuzita.
Mustarul: Trateaza muscaturile de sarpe, epilepsia, durerile de dinti, contuziile, gatul intepenit, reumatismul, colicele si problemele respiratorii. Baile generale sau numai la picioare sunt folositoare pentru sciatica.
Ceapa: antiseptic (suc sau crema), diuretic, expectorant, iritant, acnee, muscaturi de insecte, hemoroizi, dureri de dinti, furuncul, dureri de urechi, probleme respiratorii.
Piperul: Digestiv, stimulent aromatic, antibacterial. Stimuleaza secretia gastrica. Piperul inlatura greturile si creste temperatura.
Macul: Siropul de mac este calmant si expectorant, de asemenea narcotic. Infuzia de seminte calmeaza durerile de urechi si de dinti.
Tamarindul: laxativ si digestiv. Antiseptic, folosit si in tratamentul ulcerului.
Usturoiul: curata si purifica sangele; diuretic, tonic si energizant.
Scortisoara: „limpezeste“ sangele, este stimulenta pentru aparatul respirator si pentru digestie. Este un tonic general care influenteaza pozitiv intregul organism (infuzie).
Hasmatuchi: diuretic, stimulant pentru ficat si aparatul digestiv. Purifica sangele daca este consumat crud. Ceaiul de hasmatuchi curata tenul.
Lamaita: are efect diuretic, in secolul al XVIII-lea, negustorii de plante vindeau frunze de lamaita, in special primavara, care se consumau in infuzie pentru punerea in miscare a aparatului digestiv.
Coriandrul: stimulent al aparatului digestiv, stimulator general.
Tarhonul: diuretic, tonifiant si energizant.
Leusteanul: diuretic, purifica sangele. Semintele de leustean stimuleaza digestia.
Maghiranul: diuretic, stimulativ pentru aparatul digestiv.
Mierea diuretica si energizanta, nutritiva, favorizeaza circulatia sangelui. Se iau doua lingurite pe zi. Mierea este si emolient pentru ten, estompeaza vizibil ridurile si reda pielii supletea. Tamponati fata cu apa calduta pentru a se deschide porii, intindeti apoi un strat subtire de miere si lasati sa actioneze 15 minute. Indepartati masca de miere cu un jet de apa rece. Aplicati tratamentul de doua ori pe saptamana.
Macrisul: diuretic, tonic si energizant. Infuzia de macris este ideala pentru tenul acneic.
Patrunjelul: de neinlocuit in echilibrul alimentar. Tonic si energizant, de asemenea, curata tenul.
Rozmarinul: diuretic, stimuleaza secretia biliara si activeaza sistemul nrvos. Tonifiant excelent, dusman al oboselii si al stresului. Curata tenul. Fierbeti cateva seminte de rozmarin in 250 ml vin alb. Utilizati aceasta solutie pentru a va spala pe fata, este un anti-rid extraordinar.
Sofranul: diuretic si tonic pentru inima, stimulent general.
Salvia: usor diuretic, accelereaza circulatia sangelui; tonic si energizant.
at 4:19 pm
Interesant articol, trebuia mentionat Turmericul sau Curcuma care este printe altele si anticancerigen.