Rasul care vindeca

In loc sa iei o aspirina, te uiti la un serial de comedie. In loc sa recurgi la antibiotice, iti chemi prietenii si spuneti bancuri. In loc sa te duci la farmacie, te indrepti catre un spectacol umoristic. Este dovedit stiintific: rasul ne face sa fim mai sanatosi din punct de vedere fizic si, in plus, ne vindeca psihicul de obsesiile cotidiene. Cititi acest text, exersati apoi terapia prin ras si veti vedea ca o sa va simtiti mult mai bine.

Oamenii rad din ce in ce mai putin. Un studiu efectuat in Franta arata ca, la inceputul secolului, locuitorii din „hexagon“ radeau in medie cam 19 minute pe zi. Apoi, in anii ’90, ajunsesera deja la numai 6 minute de ras pe zi, pentru ca astazi sa dedice acestei „activitati“ doar 60 de secunde din 24 de ore.

„Detasati-va si priviti viata ca un spectator, pentru ca multe drame se pot transforma in comedii!“, ne sfatuieste filozoful Henri Bergson in lucrarea sa consacrata rasului si comicului. De asemenea, el ne propune ca, atunci cand ne uitam la niste tineri care danseaza, sa ne astupam urechile pentru a nu mai auzi muzica si spectacolul poate deveni foarte repede amuzant. Motivul il reprezinta detasarea de ceea ce consideram pana atunci ca facand parte din realitate.

BINEFACERI MULTIPLE. Rasul are efecte nemaipomenite asupra organismului. Atunci cand radem, utilizam cel putin 12 muschi ai fetei. Muschii abdomenului se relaxeaza, iar apoi si cei ai gambelor. Tensiunea musculara dispare putin cate putin. In cursul unei crize de ras nebun, capacitatea de schimb respirator este multiplicata de patru ori.

Plamanii se afla in situatia de suprapresiune si pot elimina aerul cu o viteza de pana la 100 de km/ora. De fiecare data cand radem in mod sanatos, sangele devine foarte oxigenat, ceea ce permite o eliminare mai rapida a toxinelor, a zaharurilor, a grasimilor si a colesterolului.

Rasul are, de asemenea, ca efect gimnastica abdominala. Elimina riscul constipatiei, pentru ca izbucnirile de ras favorizeaza digestia, si accelereaza producerea de sucuri gastrice si de enzime necesare digestiei. Rasul declanseaza o reactie hormonala si, in acelasi timp alerteaza anticorpii responsabili cu apararea organismului contra virusilor si a microbilor.

Rasul mai actioneaza si asupra endorfinelor, care sunt hormonii placerii si ai bunastarii, eliminand astfel depresiile. Aceste morfine naturale sunt de aproximativ 200 de ori mai puternice ca morfinele chimice. Mai exista si o stimulare a serotoninei, care controleaza somnul, inlatura gandurile negre, elimina tensiunea si micsoreaza stresul.

EFECTE ASUPRA PSIHICULUI. Rasul distrage atentia de la probleme. Atunci cand unui copil ii este rau si incepe sa priveasca la televizor un desen animat, el uita pentru moment de starea sa. Este in acelasi timp un puternic stimulent psihic, care favorizeaza optimismul, alunga tristetea si provoaca o veritabila dezintoxicare a mintii.

Aceasta poarta numele de relaxare naturala. Se spune ca un minut de ras echivaleaza cu 45 de minute de relaxare. Pana si relatiile noastre sociale sunt afectate de aptitudinea noastra de a rade. Potrivit unui studiu american, oamenii reusesc mai bine in afaceri daca au simtul umorului dezvoltat. Chiar daca putem rade si singuri, rasul ramane un fenomen de grup.

„ACEST MEDICAMENT SE ELIBEREAZA FARA PRESCRIPTIE“. La mijlocul anilor ’70 au fost precizate si explicate stiintific binefacerile rasului asupra stresului, a somnului si a durerii. Totul a inceput in Statele Unite cu povestea lui Norman Cousin, care pretindea ca a scapat de dureri datorita rasului cu ajutorul filmelor lui Charlie Chaplin si ale fratilor Marx.

Aceasta vindecare miraculoasa a fost posibila prin capacitatea rasului de a mari secretia de endorfine – neurotransmitatori care actioneaza pentru a reduce durerea – inlocuind astfel analgezicele. Suferind de spondilartrita anchilozanta (maladie care afecteaza coloana vertebrala), acest reporter american era imobilizat intr-un scaun cu rotile si avea dureri foarte mari.

Privind la televizor, nimereste din intamplare un film comic, care l-a facut sa rada, uitand in acest mod de suferinta. A retrait experienta cand a citit o carte de acelasi gen. Este doar un exemplu prin care se dovedeste ca rasul are capacitatea de a atenua temporar durerea, stresul si tristetea.

RASUL, MASAJ INTERIOR. Fiind calmant, rasul declanseaza in corp o unda musculara, un fel de gimnastica ce permite contractarea si decontractarea ochilor, buzelor, a abdomenului, a umerilor etc. Un masaj interior care tonifica organele si care stimuleaza apararea imunitara.

Rasul a fost integrat in arsenalul terapeutilor. Umorul nu este numai una dintre putinele arme naturale de care dispunem contra tristetii, dar este si un mijloc de a realimenta sistemul imunitar prin cresterea nivelurilor de imunoglobulina.

Prin proces invers, cei care se lasa condusi de emotii negative sunt mai adesea afectati de maladii. Rasul, care altadata era considerat nepoliticos de catre societate si diabolic de catre biserica, a devenit o unealta in tratarea multor boli.

ORIGINEA RASULUI. Filozoful evolutionist Anthony Ludovici explica, in 1993, ca rasul provine de la un reflex animal, care consta in aratarea dintilor pentru a speria inamicul. Daca aceasta afirmatie v-a facut sa radeti, cu atat mai bine! Rasul pare inca sa fie un fenomen inexplicabil si specific omului.

INVENTIE TRASNITA: CLUBURILE DE RAS. Destul de recent au luat nastere cluburile de ras. Fondata in India de catre doctorul Kataria, formula a fost importata cu succes de multe tari: Statele Unite, Germania, Italia, Danemarca, Franta etc. Metoda pusa in practica de doctorul indian combina exercitii imprumutate din yoga si diverse tipuri de ras.

La inceputul sedintei se spune buna ziua fara a vorbi, doar cu ajutorul rasului, continuandu-se exercitiile cu mime. Fiecare dintre aceste exercitii au un nume: rasul oamenilor stresati, al telefonului mobil, al leului etc. Pe masura ce sedinta avanseaza, rasul, devenit mai putin fortat, apare mai usor si se manifesta in adevarate explozii de ras.

Scopul este de a descoperi acel ras spontan, infantil, care apare fara motiv si care face bine atat corpului, cat si mintii.

 

Tags: , , , ,

 
 
 

discuss this post

  • Gancea Viorel

    “O inima linistita este viata trupului”
    Cum am putea mai mult sa creem un mediu linistit inimii, intr-o a galagiei?

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.