Obezitatea – cauze
Specialisti in domeniul alimentatiei au alcatuit o lista a celor mai importante alimente care conduc la obezitate. De asemenea, acestia se chinuie sa afle care este mecanismul exact al ingrasarii la om.
ADENOVIRUSII RESPONSABILI. In cursul cercetarilor, savantii americani au descoperit ca adenovirusii omului, care sunt de trei tipuri (Ad-5, Ad-36 si Ad-37), considerati ca ar sta originea racelilor simple, sunt capabili sa produca cresterea in kilograme a puilor de gaina.
De aici, oamenii de stiinta au tras concluzia ca acesti adenovirusi ar putea fi responsabili si de obezitatea la om. In orice caz, anticorpi Ad-36 se intalnesc mai frecvent in sangele grasilor si in rare cazuri in sangele persoanelor slabe.
Mecanismul exact al acestor adenovirusi ramane in continuare un mister. Dar, dupa cum au stabilit savantii americani citati, acestia contribuie la cresterea continutului de grasimi in celule. Ei considera ca trebuie cercetat si rolul altor adenovirusi in evolutia obezitatii la om si animale si atunci s-ar putea descoperi un medicament impotriva ingrasarii.
O EXPLICATIE SIMPLA. Secretul epidemiei de obezitate care se extinde in ritm alarmant pe glob este extrem de simplu: omul consuma mai putina energie fizica decat stramosii sai de acum o suta de ani. De multe ori, oamenii consuma mai multe calorii decat are nevoie organismul lor.
Intre timp, s-au inmultit dovezile ca reducerea caloriilor din alimentatie mentin sanatatea si garanteaza o viata lunga. Speranta de viata a soarecilor care au fost hraniti in cadrul mai multor experimente cu alimente fara calorii a fost de 42% mai mare decat in cazul soarecilor alimentati cu hrana normala.
REDUCEREA HRANEI AR PUTEA FI O SOLUTIE. Rezultate similare le-au dat si experientele efectuate pe maimute. Aceste observatii au permis medicilor sa creada ca reducerea cantitatii de hrana ar putea da rezultate pozitive si in cazul oamenilor.
Majoritatea specialistilor considera ca reducerea portiei cu zece la suta are un efect pozitiv asupra functionarii organismului. Medicii disociaza intre alimente un grup de produse extrem de periculoase pentru sanatatea umana.
1. Bauturile carbogazoase indulcite. Acestea au fost create nu pentru a potoli setea, ci pentru atatarea ei, continand o concentratie mare de zahar: 1 pahar de cola contine, de exemplu, cinci lingurite cu zahar, iar un litru de aceasta bautura – 25 de lingurite sau 125 de grame.
2. Chipsurile de cartofi. Sunt daunatoare mai ales chipsurile preparate nu din cartof intreg, ci din piure. Acestea nu reprezinta decat un amestec de grasime si hidrat de carbon, plus potentatori artificiali de gust. In aceasta categorie, specialistii includ si cartofii pai.
3. Batoanele de ciocolata de tipul Mars, Snickers Twiks, Bounty etc. Nici acestea n-au fost create pentru potolirea foamei, ci pentru provocarea ei. Combinatia dintre o cantitate mare de zahar si diverse adaosuri chimice dau ca rezultat o cantitate apreciabila de calorii si dorinta de a manca cat mai multe batoane de ciocolata.
4. Crenvurstii, polonezii, parizerul, pateurile de ficat si alte produse cu grasimi ascunse. Desi la prima vedere par ca nu ar fi deosebit de grase, in realitate contin in exces slanina, grasime de porc etc. in total 40% din produs. Aceste alimente nu sunt decat grasimi mascate sub forma de carne cu ajutorul adaosurilor de gust.
5. Sortimentele de carne grasa, in special sub forma prajita.
ESTICII, DIN CE IN CE MAI GRASI. Fantoma comunismului a fost inlocuita in zilele noastre de cea a obezitatii: in tarile fostului lagar socialist, cu pasi rapizi, se extinde epidemia kilogramelor in plus. La aceasta concluzie au ajuns oameni de stiinta de la Universitatea Saint-Louis (SUA), pe care o detaliaza in numarul din iunie a revistei European Journal of Public Health.
Pana la sfarsitul secolului al XX-lea, aceasta epidemie care afectase Europa Occidentala si SUA nu se raspandise inca in Europa de Est: procentul obezilor in fostele republici socialiste fluctua pe atunci intre 10% si 12% din populatia adulta. In prezent, multe tari din Rasaritul Europei ajung din urma liderii la obezitate, precum SUA (cu 30% de obezi din populatie), cu circa 20 la suta de supraponderali.
Cel mai trist lucru in toata aceasta poveste este ca in ultima vreme foarte multi copii sufera de obezitate.
tara europeana cu cel mai mare numar de persoane supraponderale este considerata Grecia, unde din cauza obezitatii sufera peste 78 la suta dintre barbati si 74 la suta dintre femei. Grecia este urmata de Germania, Cehia si Cipru.