Prietenul prietenului sau prietenul prietenilor?
Author: Ella Kosta
„Buna, ce mai faci? Nu ne-am mai vazut de un car de ani. Ce zici de o bere?“ – „Hmmm, nu pot, azi trebuie sa merg la cumparaturi, maine are ala micu’ serbare, poimaine serbez cu sotia 3 ani…“
In perioada adolescentei nu mai stim cum sa fugim de acasa. Cluburi, petreceri, evadari la munte si la mare, intalniri… si bineinteles toate cu prietenii. Prietenii sunt pe primul loc.
Nu poti spune „Nu“ daca esti invitat. Chiar si cand iti lipsesc cu desavarsire banii (te mai ajuta ei, ca de asta ai prieteni, nu?), chiar daca ai de invatat, chiar si cand nu ti se da voie de acasa.
Si uite ca termini facultatea, te angajezi, incerci sa devii om serios si ai legaturi stabile… Si apar obligatiile. Nu mai ai timp, nu mai ai bani pentru „prostii“. Nu mai gusti o bere bauta in trei la barul din colt, ci doar restaurante si cafenele scumpe.
Si prietenii incep sa te acuze ca ii neglijezi, mai ales cei care inca n-au ajuns la acest stadiu. Si, incet dar sigur, te transformi in ceea ce ai urat pana acum: spargatorul de gasca.
Uitam oare sa nu picam prada comoditatii si rutinei, asa cum ne-am jurat odata pe vremea cand ne cresteau aripi? Raspunsul ar fi „Da“, insa nu atat de categoric pe cat credeti.
Da, la un moment dat trecem in alta etapa a vietii. Avem alte responsabilitati, timpul ne este altfel impartit. Da, nu ne mai satisfac anumite activitati care ne stateau bine cand eram pusti. Da, cand nu mai suntem sprijiniti financiar de alte persoane, trebuie sa fim atenti cum ne planificam cheltuielile, mai ales cand suntem tineri, pentru ca atunci avem nevoie sa ne formam baza materiala pentru urmatorii ani.
Nu, asta nu inseamna ca trebuie sa ne neglijam prietenii. Si acestia se schimba la randul lor. Si vor intelege. Trebuie doar sa redefinim momentele pe care le petrecem impreuna. Sa reorganizam relatia cu acestia, sa ii integram in noua noastra viata, iar ei sa ne includa pe noi in viata lor.
O relatie sau o casatorie nu trebuie sa implice o despartire sau un divort de prietenii tai. Mai ales ca intotdeauna prietenii sunt buni pentru sanatatea unui cuplu, aduc ceva nou, ofera suport moral, iti ofera diversitate si stabilitate.
Si, daca suntem de acord cu asta, sa ne intrebam: cu cati colegi de generala, liceu, facultate, servicii anterioare etc. am mai tinut legatura? Cati prieteni am avut de-a lungul anilor si i-am uitat la un moment dat?