Conserve de conopida
Ingrediente: conopida, sare, apa, suc de rosii, telina, patrunjel,aspirina
Conopida proaspata, cu floarea alba si deasa, se taie in buchetele, se curata si se fierbe 6-8 minute in apa clocotita putin sarata; apoi se scoate cu strecuratoarea si se aseaza intr-o cratita.
Separat, se stoarce suc de rosii care se amesteca in parti egale cu apa simpla si se fierbe 5 minute; apoi se ia de pe foc, se aromeaza cu frunze de telina si patrunjel taiate marunt si se sareaza putin.
Conopida se aseaza in borcane de marime potrivita, in functie de numarul persoanelor, neinghesuita, lasand un spatiu liber de 2 cm, pana la gura borcanelor; se toarna suc cat s-o cuprinda pana la acel nivel si si se pune cate o aspirina deasupra.
Borcanele se leaga si se sterilizeaza ca si precedentele, 30 minute, cazanul in care au fiert lasandu-l acoperit cu paturi groase pana a doua zi, apoi borcanele se aseaza in camara.
Conopida se poate conserva, la fel, numai cu apa simpla in loc de suc de rosii. Conopida, fiarta pana cand se inmoaie, fara sa se terciuiasca (15-20 minute), in apa sarata, apoi strecurata, se poate pastra la congelator, in punga de naylon 5-6 luni.