Recurgerea la avort

Studiul a facut comparatie intre doua tipuri de femei care au recurs la avort, pentru surprinderea diferentelor dintre acestea (intre femeile care au recurs la avort inainte de a avea o nastere si cele care au avortat dupa ce au nascut in prealabil, respectiv intre femeile care au avut unul sau doua avorturi si cele care au avut trei sau mai multe). Voi mentiona in continuare cateva diferente mai semnificative intre aceste grupe:

– femeile care au recurs la avort dupa ce au nascut, au un nivel mai ridicat al depresiei si o stima de sine mai scazuta decat cele care au avortat inainte de a avea o nastere (pe scurt, stima de sine se refera la autoaprecierea persoanei, la faptul de a fi mandra de ceea ce este si face, de a se simti puternica, capabila).

– femeile care au recurs la trei sau mai multe avorturi au un nivel mai ridicat al depresiei decat femeile cu unul sau doua avorturi; nu se inregistreaza insa diferente semnificative in ceea ce priveste stima de sine intre cele doua grupe de femei.

– femeile cu avort inainte de nastere primesc in mai mica masura sprijinul sotului si sunt in mai mare masura lasate sa ia singure aceasta decizie.

– o mare parte dintre femeile care au avortat inainte de a avea o nastere (43%) afirma ca ar fi pastrat sarcina daca ar fi primit mai mult sprijin din partea celor apropiati, spre deosebire de cele care au avortat dupa ce au nascut (care ar fi pastrat sarcina doar in proportie de 13%).

– femeile care au recurs la avort dupa ce au nascut, declara in mai mare masura ca simt manie fata de cei implicati la avort (51%), in comparatie cu cele care au avortat inainte de a avea o nastere (37%)

– in numeroase cazuri, femeile care au trecut prin experienta avortului relateaza faptul ca au avut cosmaruri sau vise cu privire la aceasta din urma. Acest lucru se intampla datorita conflictelor psihologice generate de avort care-si cauta astfel o cale de rezolvare.

In ceea ce priveste grupurile analizate, doar 13% dintre femeile care au nascut declara ca au avut vise/cosmaruri cu privire la avort sau copil, spre deosebire de 34% dintre femeile care au avortat inainte de a avea o nastere

– 75% dintre femeile cu avorturi inainte de a fi nascut afirma ca exista situatii care le amintesc de avort si le provoaca disconfort; 65% dintre femeile celeilalte categorii afirma acelasi lucru

– 50% dintre femeile cu avort inainte de a naste au avut gandul de a inlocui copilul pierdut printr-o noua sarcina. Doar 38% din cealalta categorie a avut astfel de ganduri.

Tendinta aceasta de a inlocui copilul, de a pune ceva in locul golului ramas se manifesta si in intensificarea consumului de alcool, medicamente, mancare, etc. 29% dintre femeile care au avortat inainte de a da nastere declara ca au avut un astfel de comportament, spre deosebire de doar 6% a femeilor din cealalta categorie.

– 48% din femeile cu avort inainte de a naste au probleme cu somnul; 31% din cealalta categorie declara acelasi lucru.

– relatia cu sotul a fost in mai mare masura afectata de avort la femeile care au avortat inainte de a avea o nastere (doar 32% dintre ele declara ca relatiile cu sotul au fost armonioase dupa avort; procentul femeilor care au nascut anterior avortului, care declara acelasi lucru, este semnificativ mai mare: 62%)

– 17% dintre femeile cu avort inainte de a avea o nastere se considera a nu fi mame bune; 3% dintre femeile celeilalte categorii declara acelasi lucru.

– femeile cu un numar de trei sau mai multe avorturi sunt in mai mare masura constranse sa avorteze (26% fata de 10% in cazul femeilor cu putine avorturi) si au in mai mica masura parte de sustinerea sotului in luarea unei decizii (26% fata de 46% in cazul femeilor cu putine avorturi).

– femeile care au recurs la mai multe avorturi declara in procent de 50% ca au avut complicatii fizice (usoare sau grave) dupa avort, spre deosebire de doar 29% dintre femeile cu un numar mic de avorturi. De asemenea, complicatiile severe sunt mai numeroase la cele cu un numar mare de avorturi (9%), fata de celelalte (3%). Cu alte cuvinte, se poate trage concluzia ca avortul comporta anumite riscuri pentru sanatatea femeii si nu este de preferat sa se produca in mod repetat.

– femeile care au recurs la avort de mai multe ori declara in mai mare masura (72%) ca au avut stari de agitatie si nervozitate dupa avort, spre deosebire ce cele cu unul sau doua avorturi (55%) care declara acelasi lucru.

– 41% dintre femeile cu mai multe avorturi au avut stari de amortire sufleteasca dupa avort si doar 16% dintre cele cu putine avorturi declara acelasi lucru.

– atat femeile cu un numar mic de avorturi cat si cele cu un numar mai mare, declara cam in aceeasi masura ca s-au gandit sa inlocuiasca copilul avortat printr-o noua sarcina (48%, respectiv 40%), insa cele dintai declara intr-un procent mult mai mare ca s-au gandit foarte serios la acest lucru (32% fata de 9%).

Cu toate acestea, femeile cu trei sau mai multe avorturi declara intr-o masura semnificativ mai mare ca au experimentat o intensificare a consumului de medicamente, mancare, alcool, tutun (34% fata de 5%).

– femeile cu cel putin trei avorturi mentioneaza mult mai des experimentarea unor flashback-uri legate de avort sau senzatia de a auzi vocea copilului avortat (22% fata de 5%).

Experienta unui avort este traumatizanta, cu atat mai mult cu cat aceasta se produce in mod repetat pe parcursul vietii. Senzatia aceasta de a „retrai” evenimentele traumatizante este una fireasca si serveste la prelucrarea interioara a traumei, la perlaborarea acesteia.

– referitor la relatiile in cuplu, in cazul femeilor cu numar mai mare de avorturi, acestea sunt mai tensionate (doar 51% dintre aceste femei comunica adecvat cu sotul, comparativ cu 66% dintre femeile cu unul sau doua avorturi). Dupa avort, armonia relatiilor conjugale este mentinuta in proportie de 55% in cazul femeilor cu putine avorturi si doar in proportie de 34% in cazul femeilor cu mai multe avorturi.

– femeile cu trei sau mai multe avorturi se considera a nu fi mame bune intr-o masura mai mare decat cele cu unul sau doua avorturi (17% fata de 5%).

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 • anonim

  Am ajuns aici ,nu din greseala,ci pt.ca am facut 10 avorturi in decurs de 6 ani.Sper sa nu ma judece nimeni,sotul meu nu stie,au trecut cativa ani de la intamplarile terifiante din viata mea.A stiu si mama mea,dar nu mi-a zis nimic,decat ca sunt un veceu public al respectivului barbat cu care eram pe vremea respectiva.Nu va distrugeti singure corpul fetelor si mai ales,nu ascultati ca naivele de un barbat care nu stie decat sa se distreze ,dar fara implicatii.

 • Laryssa

  …nu fiti criminale, fetelor…Medicina a evoluat…masurile de contraceptie nu mai sunt un tabu…si de ce sa dai ~150 lei la un avort, cand poti da ~10 lei pe pastile?

 • vanny 14 ani

  A face un avort e cel mai josnic lucru pe care il poate face femeia,avortul inseamna a lua o viata,a omori un copil inocent.

 • doar eu

  e josnic.dar cel care va fi devenit copil moare.si gata.dar femeile raman sa retraiasca,sa sufere.si asta e si mai grav!

 • Ceea ce povestiti in mare masura e adevarat, dar eu nu cred ca acest lucru nu e o crima. Crima la fel este si ca folosesti anticonceptionale. Daca nu stiati acestea provoaca avorturi dar de tip hormonal, asa ca si acestea sunt crime. Decat sa traiasca fara tati sau sa nu aveti ce viitor le oferiti copiilor, mai bine un avort. E cert, e indicat un numar cat mai mic sau daca se poate nici unul.

 • buna,am intrat pe acest site in speranta ca imi pot ajuta o prietena care cu putin timp in urma a trecut printr-un avort si nu pt ca nu-l voia ci pt ca luase niste medicamente pt niste negi aparuti pe fata si in prospec scria ca odata facut tratamentul nu ai voie sa ramai insarcinata pt o perioada de doi ani,din greseala a ramas iar doctoru i-a spus ca sunt sanse mari ca copilul sa iasa cu malformatii.relatia cu iubitul ei s-a deteriorat mult.va rog cum as putea sa o fac sa treaca prin acest infern.va rog

 • iuliana

  DOAMNE..NU FACETI AVORT..AVETI DOAR SENZATIA CA VEI SCAPA DE PROBLEMA SARCINII ,DRA CREDETI MA TE URMARESTE ACEL SUFLET IN ZAMBETUL FIECARUI COPIL PE CARE L VEDETI DUPA…PARTENERUL NU VA INTELEGE CE SE INTMPLA IN SUFLETUL DV SI VETI AVEA SENZATIA UNUI IMENS GOL ..PE CARE NU L VETI UMPLE POATE NICIODATA..TOT CE CRIMA SE NUMESTE CHIAR DACA ARE 2,3 LUNI SAU N ANI CAND ATI COMIS CRIMA ..ACEL GAND TE VA URMARI TOATA VIAT SI IN SPECILA CAND VEDETI UN COPIL SAU O FAM CARE ARE COPII.GANDITI VA F BINE CAND LUATI DECIZIA DE A FACE UN AVORT .URAT SENTIMENT DE VINOVATIE TRAIESC IN ACEST MOMENT !!!!

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.