Pistruii

Pistruii sau efelidele sunt pete mici, rotunde, care apar mai ales primavara, cand razele de soare devin mai puternice. Se intalnesc mai des la roscate si blonde, mai rar la brunete, localizandu-se pe fata, maini si decolteu.

Se datoresc pigmentarii anormale a celulelor bazale ale epidermului, care apar incarcate cu melanina (pigment al pielii). Acest pigment produs de melanoblaste se intensifica sub actiunea soarelui. Pistruii apar in timpul verii si dispar iarna.

Este bine sa ne ferim fata de expunerea prelungita la lumina soarelui sau la vant. Chiar si lumina electrica poate provoca aparitia pistuilor. Se recomanda purtarea palariilor si protejarea pielii cu preparate antisolare.

Preventiv, se poate folosi o lotiune cu care stergem obrazul inainte de culcare: clorura de amoniu, apa de sulfina (melilot), apa de hammamelis, apa de roze.

Pentru tratament se pot folosi substante oxidante care actioneaza mai lent, dar nu dauneaza tenului: perhidrolul, perboratul de sodiu, peroxidul de magneziu, hidrochinona etc.

Pentru tenurile uscate se recomanda cremele cu lanolina. Preparatele trebuie aplicate pe tenul curatat si mentinute pe fata si in timpul noptii. In anumite cazuri trebuie recurs la substante mai active: sarurile de mercur si bismut, care actioneaza prin inactivarea unor pigmenti ai pielii. Acestea se vor folosi sub controlul medicului sau al cosmeticienei, deoarece pot provoca iritatii, folosirea indelungata fiind daunatoare.

Se mai pot folosi mastile de drojdie de bere amestecata cu apa oxigenata, albusul de ou amestecat cu zeama de lamaie, masca de iaurt, laptele acidofil si, in general, substantele care albesc si curata obrazul.

Persoanele predispuse la aparitia pistruilor vor spala obrazul cu apa in care s-a adaugat o lingura de otel la 1 l apa. In cursul zilei isi vor sterge fata cu zeama de lamaie. Aceste procedee se pot folosi in in cazul tenului uscat, dar dupa cateva ore se va aplica o crema grasa.

Regula generala este ca nici un preparat pentru tratamentul pistuilor nu va fi aplicat in jurul ochilor, acele regiuni fiind unse numai cu creme hranitoare.

 

Tags: , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.