Arta culinara a antichitatii
La ciclopul Polifem, Ulise si insotitorii sai mananca friptura de capra si cas.
Circe le da navigatorilor din Odiseea, care nu sunt amatori de peste, o mancare preparata din branza, miere si faina, iar ca bautura un vin de Parmos cu ierburi fermecate.
In Itaca, Ulise reintors mananca purcel la frigare, presarat cu faina alba si miere si stropit cu vin.
Petitorii Penelopei consuma din belsug carne de bou, capra si porc, delectandu-se cu maruntaie. Iar vinul il indoiesc cu apa.
Dintr-o comedie de Aristofan, un ospat cu peste se prezinta astfel: „au aparut tiparii grasi si aproape ingropati in sare, pe urma o anghila minunata, apoi o burta mare de pisica de mare, de sepie, de caracatita si polipi calzi“.
Spartanii mancau renumita „ciorba neagra“, care preparata in zilele noastre s-a dovedit a fi buna pentru purgatie, de asemenea „zomos“ – o mancare de mazare, un fel de casha groasa, carne de porc fiarta.
La romani, Martial mentioneaza in epigramele sale bunatatea mierei din oala arsa, carnea de vanat, oua de gaina coapte in spuza, praz umplut, laptuci de Cappadocia, oua in sferturi pe felii de peste, bob cenusiu cu slanina rumena, castane coapte.
O masa antologica este Cina lui Trimalhio din proza satirica a lui Iuvenal.