Tartine cu sos alb si ciuperci
Ingrediente: 30 g unt, 30 g faina, 150 ml lapte, 10 ml smantana, 100 g branza, 250 g ciuperci
Mod de preparare:
Se prepara un sos alb mai gros din faina, unt si lapte. Faina si untul se infierbinta intr-o cratita de 1 l , la foc mic, numai un minut, amestecand mereu si avand grija ca faina sa nu se coloreze deloc; apoi se stinge cu laptele fierbinte, adaugat in 2-3 randuri, amestecand de fiecare data, pana cand se desfac toate cocoloasele formate, ca sa rezulte un sos omogen. Se sareaza si, facultativ, se acreste putin cu zeama sau sare de lamaie, numai dupa ce s-a luat cratita de pe foc. Se aromeaza cu patrunjel sau marar taiat marunt.
Ciupercile taiate marunt si bine spalate se trec prin masina de tocat. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in untdelemn, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie, piper, o lingurita rasa de sare. Se lasa la foc mic acoperite sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se inmoaie. Cand este gata, se adauga si smantana. Se ung tartinele cu un strat de 3-4 mm. Deasupra se rade branza.