Prevenirea cariilor
Una dintre metodele folosite este inlaturarea tartrului, germenilor acidului si resturilor de mancare,prin perierea dintilor.
Acestea este unul dintre cele mai importante aspecte ale igenei orale, care este vitala pentru ingrijirea corecta a dintilor.
Medicii stomatologi se contrazic cu privire la modul corect de periere a dintilor. Periuta de dinti ar trebui sa indeparteze tartrul si resturile de mancare, de la gingie la partea superioara a dintilor,pentru ca acestea sa nu fie blocate intre gingii si dinti.
Se recomanda si o miscare circulara a periutei. Acestea trebuie sa curete toata suprafata dintilor, inclusiv portiunile greu de atins dintre dintii alaturati.
Se recomanda folosirea unei paste de dinti de calitate. Este ideal ca dintii sa fie periati dupa masa. Cele mai importante perieri se fac dimineata la prima ora si seara, inainte de culcare,aceasta actiune durand cel putin doua, trei minute, urmata eventual de clatire cu apa de gura.
Ata dentara este un fir ceruit care se tine intre degete si se strecoara intre dinti si pe suprafata acestora pentru a indeparta tartrul, resturile de mancare si alte impuritati. Curatarea insotita de perierea dintilor este benefica, dar efectuata incorect face mai mult rau decat bine.
La fel se intampla si cu scobitorile dentare. Este bine sa cerem sfatul medicului stomatolog asupra folosirii periutei, atei dentare si scobitorilor.
Dentistul poate sa ne trimita la persoana care se ocupa cu igiena bucala. Aceasta este special instruita pentru a da sfaturi referitoare la ingrijirea corecta a dintilor, la perierea si curatarea lor si in general, la mentinerea sanatatii dintilor, gingiilor si cavitatii bucale.
Tabletele pentru inlaturarea tartrului pot fi folositoare – acestea coloreaza partile necuratate ale dintilor, astfel incat putem observa zonele in care periuta nu poate patrunde. Aceste tablete pot fi cumparate de la farmacie.