Friptura de porc
Ingrediente: carne de porc, ulei sau untdelemn, piper, sare, usturoi, cimbru
Carnea de porc, avand fibrele impregnate cu grasime, se preteaza oricare parte pentru friptura. Carnea se taie in bucati nu prea groase, ca sa se patrunda mai repede in interior, sau se fasoneaza in bucati mai lungi, care se leaga cu sfoara.
Dupa aceea, carnea proaspata sau congelata, se aseaza intr-o cratita sau tava, de preferinta din tuci, potrivita cu marimea fripturii si, nesarata, se unge bine cu grasime sau ulei; in cratita se pun 4-5 linguri cu apa si se introduce in cuptorul bine incins.
Dupa circa 20 minute, cind s-a format o crusta la suprafata carnii, se pipereaza si se sareaza putin, intorcandu-se din cand in cand, ca sa se rumeneasca uniform si stropindu-se de fiecare data cu sosul.
Cand carnea a inceput sa se rumeneasca, se acopera cu un capac, care va retine vaporii formati, mentinandu-i fragezimea.
Cand friptura este gata, se adauga in sos 3-4 catei de usturoi, taiati in felii, sau o ramura de cimbru, stropindu-se bine cu acest sos; astfel isi pastreaza mai bine aroma. Friptura se serveste cu diverse garnituri sau salate.