Florile
Orice cadou se ofera insotit de o floare. Chiar si pachetele sunt mai frumoase daca le ornam cu o crenguta de brad, cu o ramura de vasc sau cu niste imortele.
Nu se ofera si nu se tin in casa flori artificiale, oricat de reusite ar fi aceste imitatii. Este de foarte prost gust.
Cu putin efort si imaginatie, mai ales in anotimpurile calde se pot oferi flori de camp sau flori rare pentru a nu cumpara mereu cele cinci garoafe imbobocite, banale si rigide. (In Franta, de pilda, nu se ofera garoafe. Ele sunt folosite doar pentru jerbe si coroane.)
Se evita florile prea mari sau prea pretentioase (calele, gladiolele, nuferii) pentru ca s-ar putea sa nu fie pe gustul gazdelor. Toate florile sunt frumoase, dar in general, un om delicat, prefera florile delicate, ca anemonele, lacramioarele, violetele, ghioceii, macii, brandusele, margaretele englezesti si multe altele.
La noi exista obiceiul de a oferi flori in numar impar. Se spune ca cea care le primeste completeaza buchetul! La ceremonii funerare se dau flori in numar par. Chiar si jerbele respecta aceasta regula.
Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital. La spital nu se duc flori cu un miros prea puternic si nici prea mari. Este bine sa ne gandim de acasa in ce vor fi puse. Nu este greu sa aducem noi insine un vas potrivit. Poate evitam astfel eternele borcane care “impodobesc” atat de dizgratios saloanele, chiar daca in ele s-au pus niste flori frumoase!
Exista o aversiune – nemotivata – impotriva ghivecelor cu flori. Daca este vorba despre un bambus (despre care se spune ca este planta norocului), un pomisor pitic ornamental, de o azalee frumoasa sau de un cactus deosebit, nimic nu ne opreste sa le oferim unor prieteni. S-ar putea ca acestia sa se bucure de darul primit multi ani de zile, gandindu-se cu drag si la noi. Ne interesam insa daca vor fi bine primite. Cunosc persoane care adora cactusii, dar si unele care ii detesta.
Multe florarii au la dispozitie un curier care ne poate face serviciul de a duce un buchet de flori la o data si o ora precisa. Vom avea insa grija sa-i dam o adresa cat mai exacta. Vom comanda buchetul, il vom plati anticipat, vom intreba daca cel care il duce este angajat si platit de firma respectiva, daca nu ii vom achita si lui anticipat drumul.
Vom lasa o carte de vizita, pe care vom scrie cateva randuri adresate destinatarului. Nu vom trimite buchete anonime decat daca tinem cu tot dinadinsul sa cream incurcaturi neplacute! Cel care primeste florile, va da si el o suma de bani comisionerului si va semna de primire. Apoi va multumi cat mai repede, telefonic, celui care i le-a trimis.
Ce util este un astfel de serviciu, cand vrei sa fi un om bine crescut si sa trimiti niste flori, de exemplu, a doua zi dupa o vizita, unor persoane in casa carora te-ai simtit foarte bine. Ce surpriza placuta va avea fiica noastra cand va primi de la colegii de clasa un buchet de 18 trandafiri albi in ziua in care isi sarbatoreste majoratul!
Sa nu ne sperie sumele de bani pe care trebuie sa le platim. Sunt infime in comparatie cu bucuria pe care o producem celor pe care ii iubim si ii stimam !
at 10:37 pm
intr-adevar nimic nu se compara cu zambetul unei persoane dragi cand ii oferi chiar si o floare.in momentul respectiv te simti implinit,te simti ca ai un rost in viata.florile reprezinta dulceata unei bucurii!
at 9:33 pm
din pacate acest obicei e pe cale de disparitie.
at 9:37 pm
cat de placut este sa primesti flori,dar se intampla atat de rar
at 9:42 pm
si totusi se intampla;educatoare care arunca florile daruite de prichindei la cos,pai ce astai cadou de 1 martie?
at 8:27 am
Foarte bun articolul.
Cat despre Educatoarele care arunca florile primite de 1 martie…daca nu aduci nimic, zici ca esti nesimtit, insensibil…
In alta ordine de idei,nimic nu se compara cu zambetul persoanei iubite, in momentul cand primeste un trandafir rosu :X