Nutriţia copiilor pe vară – când şi în ce mod primesc hrană corectă?

nutritie copii varaVara copilul consumă mult mai multă energie decât în restul sezoanelor. Şotronul, jocurile cu mingea, alergatul, săritul corzii, lupta cu valurile sau chiar innotatul îi pot solicita la maxim micuţul organism pentru a face faţă efortului îndelungat. Când „motorul” începe să meargă, respiraţia se intensifică, sângele începe să circule mai repede şi arderile calorice sunt accelerate. Se hrănesc copiii adecvat în ziua de astăzi?

Aceasta este şi întrebarea ce a stat la baza dezvoltării Taberei de Gătit, proiect dezvoltat Lumea Copilăriei Mogoşoaia. Ideea de bază a taberei se concretizează în jurul necesităţii unei educaţii alimentare, încă din primii ani de viaţă. Cum piaţa abundă de tentaţii la tot pasul frumos colorate în diferite ambalaje, cel mic trebuie să recunoască mâncarea adevărată.

„Nutriţia este un element deosebit de important, care ridică de cele mai multe ori probleme atât în cazul adulţilor, dar în special în cazul copiilor. Cu toate acestea, problemele referitoare la nutriţie au un numitor comun, acesta fiind o educaţie alimentară corectă. Pentru a evita o practică incorectă în alimentaţie, este ideal ca aceasta educaţie alimentară să fie realizată încă din copilărie. Este foarte important să nu transmitem copilului impresia că trebuie să înveţe aceste noţiuni, din contră, educaţia alimentară trebuie percepută că o normalitate, ce poate fi dobândită şi prin joacă” explică Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilăriei.

Meniul zilnic al unui copil între 3-7 ani, din punct de vedere nutriţional

În România, conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii la nivelul populaţiei de copii, incidența supraponderabilităţii este de 26,75%, iar a obezităţii este de 11% – valori relativ mari în comparaţie cu vestul Europei. Acelaşi studiu arată că cei mai afectaţi sunt copiii din mediul urban şi de două ori mai mult băieţii de 8 ani decât fetele de aceeaşi vârstă.

Deşi în această perioadă creşterea este mult mai lentă, corpul trebuie să fie pregătit să susţină o activitate musculară puternică, refacerea rapidă a ţesuturilor precum să ofere şi o apărare straşnică împotriva bacteriilor.

În alimentaţia preşcolarului, meniul trebuie să fie cât mai variat şi mai abundent. Ca şi calorii, acestea variază în funcţie de vârsta astfel: la 3 ani are nevoie de 1300 cal/ zi, la 4 ani are nevoie de 1500 cal / zi, la 5 ani are nevoie de 1650 cal /zi, iar la 6 ani are nevoie de 1800 cal / zi.

În ceea ce priveşte carnea, copilul trebuie să primească în jur de 50-75 grame/ zi şi un aspect foarte important, nu trebuie administrată în fieacare zi. Mezelurile sunt recomandate a fi oferite foarte rar. Pâinea – integrală şi nu caldă şi proaspătă, este mult mai bine digerata de stomacul celor mici. Aceasta nu se va administra în cantităţi mai mari de 150-200gr zilnic. Lipidele sunt considerate adevărate rezerve de energie şi reprezintă 8,7% din greutatea preşcolarului. Principalele surse de lipide sunt untul, laptele, grăsimea vegetală şi ouăle.

5 porţii de legume şi fructe zilnic – chiar dacă sună a clişeu, acest sfat nutriţional din parte specialiştilor este încă aplicat în nutriţia copiilor. Aportul de vitamine are rol energetic în metabolismul micuţului.

Pumnul, unica măsurătoare corectă când vine vorba de mărimea porţiilor

Nutriţioniştii recomandă orientarea după mărimea pumnului copilului în alegerea porţiilor. 3 mese pe zi înseamnă 3 porţii de mărimea pumnului lui strâns. Aceea este capacitatea stomacului şi cantitatea de mâncare în urma căreia acesta se va simţi sătul. Obligarea copilului să mănânce o porţie supradimensionată este o practică rea întâlnită în parenting şi nu este susţinută de nici un nutriţionist specializat.

5 zile de poveşti (de nutriţie) cu tâlc

Este foarte important ca cel mic să îmbine utilul cu plăcutul. Lumea Copilăriei a invitat-o în cadrul Taberei de Gătit pe Jessica (MasterChef 2015), care va învăţa copii reţete simple pe care le vor găti împreună în fiecare zi. În plus în cadrul taberei sunt incluse și vizita la herghelie, dar și distracția și sportul.

Astfel copiii vor deprinde abilităţi de a combina alimentele corect, îşi vor crea un program alimentar personalizat, vor descoperi care alimente sunt sănătoase şi care sunt nocive. Vor avea ocazia chiar să înveţe să îşi gătească o gustare cu puţine calorii şi nu numai.

Tabăra de Gătit se adresează copiilor între 5-10 ani și are program zilnic între 8:30-18:30, cu tarife de 150 lei/zi sau 599 lei/săptămână. De asemenea, părinţii sunt nevoiţi să ofere informaţii cu privire la existenţa anumitor sensibilităţi sau intolerante alimentare ale copiilor lor pentru a evita riscul apariţiei unei intoxicaţii alimentare în tabără.

Mai mult decât atât, părinţii nu trebuie să îşi facă griji în privinţa deplasării copiilor către centru şi înapoi, întrucât tabăra aduce posibilitatea de a efectua transportul contra unei taxe speciale de 100-150 lei/copil/tabără (în funcţie de zonă).

De cele mai multe ori părinţii se limitează la a le oferi copiilor hrana fizică. Însă că şi adulţi, ceea ce îi va formă va fi şi hrana spirituală cu care aceştia au fost crescuţi, în cei 7 ani de acasă. Aici se face referire cu precădere la alimentaţia corectă învăţată în sânul familiei. Este mult mai uşor pentru un copil să înveţe un lucru corect încă de mic, aşa că Tabăra de Gătit s-ar putea să fie primul său pas spre deciziile corecte luate în viaţă.

Centrul de educaţie informală „Lumea Copilăriei. Ne jucam şi învăţăm” reprezintă un concept integrat de servicii pentru copiii între 0 şi 14 ani, care îşi propune să ofere micuţilor oportunitatea dezvoltării într-un mediu educativ şi recreativ, cald, echilibrat şi sănătos. Informaţii suplimentare pe www.lumea-copilariei.ro.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.

 
 

Privacy Preference Center