Tratamentul prin radioterapie IMRT VMAT la mai puţin de jumătate din costuri
Începând din 1 august 2014, costurile unui tratament complex prin radioterapie de tip IMRT VMAT realizat în cadrul Amethyst Radiotherapy din Bucureşti – Otopeni sunt mult mai accesibile pacienţilor diagnosticaţi cu diferite forme de cancer. Membră a celei mai moderne reţele europene de clinici specializate în tratamentul cancerului prin radioterapie, Amethyst beneficiază de tehnologie de ultimă generaţie iar comisia medicală este condusă de profesorul Christian CHIRICUŢĂ, unul dintre cei mai cunoscuţi radioterapeuţi pe plan european.
Costurile unui plan de tratament diferă în funcţie de gravitatea tumorii care determină şi numărul de şedinţe de radioterapie pe care pacientul trebuie să le realizeze. Tratamentul prin radioterapie IMRT VMAT include următoarele: consult medical iniţial, analiza dosarului medical, stabilirea strategiei de tratament în comisia oncologică, efectuarea CT-ului de planning, conturare organe de risc şi volum tumoral, stabilirea obiectivelor şi a restricţiilor de doză, efectuarea calculului dozimetric şi verificarea dozimetrica, şedinţele de iradiere, asigurarea şi controlul calităţii, consiliere psihologică individuala şi de grup.
“Situaţia pacienţilor cu afecţiuni oncologice de la noi este cu adevărat tragică – doar un sfert dintre cei diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice accesează la timp tratamentul de radioterapie care le-ar putea salva vieţile. Din 2012, de când s-a deschis clinica Amethyst Radiotherapy din Otopeni am dorit să schimbăm acest lucru, aducând în România cele mai performante tehnologii existente în lume la ora actuală şi pregătind medicii radioterapeuţi în conformitate cu ultimele protocoale internaţionale în domeniu. Prin noile preţuri disponibile din luna august, facem un alt pas mare înainte, înlesnind accesul mai multor pacienţi la tratamentul care le-ar putea salva viaţa. Putem oferi astfel în România tratament prin radioterapie la standarde occidentale, costurile fiind însă cu 75% mai mici decât în Austria, de exemplu”, a spus profesor dr. Christian CHIRICUŢĂ, directorul medical al Amethyst Radiotherapy. Profesorul CHIRICUTA a revenit în ţară în 2012, pentru a implementa standardele moderne de radioterapie, după 27 de ani în care a condus câteva clinici importante de oncologie şi radioterapie din străinătate.
Radioterapia IMRT VMAT este unul dintre cele mai moderne li eficiente metode de tratare a cancerului, care utilizeazp radiaşii cu înaltă energie. Tipul şi cantitatea de radiaţii primite de pacient sunt calculate cu atenţie pentru a distruge celulele canceroase în timp ce se afectează cât mai puţin posibil celulele normale. Radioterapia poate fi utilizată pentru a trata multe tipuri de cancer în aproape orice parte a corpului. Datorită eficienţei sale în tratarea cancerului de diferite tipuri, în Europa radioterapia modernă este utilizată la aproximativ 60% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer. În Romania, procentul este de 25%.
Tehnologia IMRT VMAT, practicată de Amethyst în clinica de la Otopeni este cea mai performantă metoda de radioterapie disponibilă în lume la ora actuală. Aceasta creşte semnificativ precizia fasciculelor de radiaţii îndreptate spre ţinta tumorală. Indiferent de forma şi dimensiunea tumorii, iradierea ţesuturilor normale este mult redusă, ceea ce scade riscul de reacţii adverse acute şi cronice. Tehnologia IMRT VMAT permite tratarea pacienţilor într-un timp foarte scurt (sub 5 minute) şi menţinerea controlului asupra cantităţii de radiaţii oferite: maxim pe tumora în sine protejând în acelaşi timp ţesuturile sănătoase.
Clinica Amethyst din Otopeni pune la dispoziţia pacienţilor săi experţi radioterapeuti care se bucură de recunoaşterea lumii medicale ce depăşeşte graniţele ţării precum Prof. Dr. Christian CHIRICUŢĂ, care este din 2012 director medical al centrului. Acesta foloseşte protocoale internaşionale si cele mai complexe abordări în tratarea bolnavilor de cancer.
Un exemplu în acest sens este “Tumor Board”, abordarea cu cele mai mari şanse de reuşită comparativ cu cea clasică unidisciplinară. În cadrul comisiei medicale oncologice “Tumor Board” se analizează, se discută şi se evaluează starea medicală şi opţiunile de tratament ale fiecărui pacient în parte precum şi strategia terapeutică de urmat. Ceea ce diferenţiază această abordare în oncologie de oricare alta este aceea că decizia de tratament este colectivă, integrată şi luată în funcţie de recomandările specialiştilor fiecărui pacient, istoricul său medical şi evoluţia stării sale de sănătate, precum şi în funcţie de protocoalele internaţionale în radioterapie.