11 motive pentru care nu trebuie să ţineţi regim de slăbire!
Omul trebuie să mănânce pentru a trăi, nu să trăiască pentru a mânca.
Benjamin Franklin
Dietele nu dau rezultate. Poate o dietă a fost bună un timp, dar nici o dietă nu dă rezultate durabile.
Dietele eşuează, deci încercaţi altceva.
Dietele vă fac să mâncaţi mai mult. Ţinerea unui regim creează sentimentul că vă privaţi de ceva. Aţi încheiat vreodată un regim de slăbire şi apoi, în compensaţie, aţi mâncat o mulţime de „prostii” pentru a anula sentimentul de privaţiune?
Dietele creează un sentiment de vinovăţie. Ţinerea unei diete face ca mâncarea să fie considerată un duşman.
Avem nevoie de mâncare pentru a trăi, trebuie să mâncăm; dar dieta etichetează anumite mâncăruri ca bune şi anumite mâncăruri ca rele; de multe ori ne place să mâncăm mâncăruri rele şi astfel apare o relaţie de iubire/ură în legatură cu mâncarea, în timp ce mâncatul ar trebui să creeze un sentiment de plăcere pură, nediminuată de sentimentul de vinovăţie.
Ţinerea unei diete vă face să vă fie foame. Deseori mâncărurile sau băuturile care ţin loc de mâncare vă produc foame şi gândul permanent la mâncare vă face în scurt timp să suferiţi de foame. Dacă nu mâncaţi – suferiţi, dacă mâncaţi – vă simţiţi vinovată. Nu puteţi să învingeţi.
Dietele vă fac să fiţi obsedată de mâncare şi de calorii. Cu cât restricţiile sunt mai mari, cu atât mintea dumneavoastră va fi mai preocupată de hrană şi de mâncat. Aceste gânduri nedorite vor începe să vă domine viaţa. Apoi pot apărea grave tulburări de alimentatie.
Ţinerea unei diete vă face să pierdeţi legătura cu nevoile corpului dumneavoastră. Ignorând semnalele corpului dumneavoastră care vă spun când ar trebui să mâncaţi, începeţi să vă luptaţi cu aceste semnale în loc să învăţaţi să le interpretaţi, aşa cum face în mod instinctiv orice animal sălbatic. Din acest motiv vă este dificil să vă intoarceţi la un model alimentar natural, sănătos.
Ţinerea unei diete vă face să trăiţi senzaţia unui eşec. Cu cât sunt mai dese cazurile în care o dietă eşuează, cu atât vă veţi învinui mai mult şi veţi avea un sentiment de ruşine.
Dietele vă fac să vă simtiţi confuz. Cui ar trebui să le acordaţi credit? Adepţilor regimurilor bogate în proteine sau celor care susţin regimuri alimentare bogate în fibre, semenilor care mănâncă carne slabă sau celor care se hrănesc numai cu struguri?
Ţinerea unei diete vă poate îngrăşa. Un regim sărac în calorii va reduce nu numai grăsimea dar şi muşchii. Aşadar aţi pornit de la 63 de kg şi aţi pierdut repede 12 kilograme iar apoi, la fel de repede, aţi ajuns din nou la 63 de kilograme, proporţia de grăsime poate fi mai mare. S-a dovedit, de asemenea, că dietele sărace în calorii reduc ritmul metabolic. Corpul încearcă să păstreze raţiile reduse care i se dau. Drept care caloriile sunt arse mai încet, ceea ce îngreunează procesul de slăbire!
Mancaţi ce vă place. Deoarece suferiţi că nu puteţi mânca ce vă place. Daca gustaţi din alimentele interzise vă simţiţi vinovată şi orice persoană care se simte vinovată aşteaptă o pedeapsă; în cazul acesta pedeapsa este că vă îngrăşaţi şi mai tare.
Nu flamanziţi. Dacă suferiti de foame ajungeţi să vă gândiţi tot timpul la mâncare; cu cât încerci mai mult să te gândeşti la ceva anume, cu atât mai mult acel ceva se va insinua constant în gândul tău.
Faceţi mişcare dacă vă face plăcere. Dacă vă face plăcere să faceţi gimnastică sau orice alt gen de exerciţiu fizic, răspundeţi semnalelor fireşti ale corpului dumneavoastră; mişcarea vă face să vă simţiţi bine din punct de vedere fizic şi mental. Dacă nu vă palce mişcarea nu vă siliţi ca să suferiţi; când veţi învăţa să vă ascultaţi mesajele corpului dumneavoastră, mişcarea va deveni o parte din viaţa dumneavoastră de zi cu zi şi vă va face plăcere.
Nici o “pilulă magică“. În cel mai bun caz dau pierderi temporare în greutate; în cel mai rău caz, ele agravează problemele legate de alimentaţie şi pot avea efecte secondare dăunătoare; ele vă îndepărtează şi mai tare de semnalele corpului dumneavoastră.
Înaintaţi pas cu pas. Este imposibil să alergaţi înainte de a începe să mergeţi.
Dacă vă gândiţi că aveţi o problemă de natură fizică, consultaţi-vă medicul.
Acest program este pentru persoanele la care alimentaţia incorectă se datorează cauzelor emoţionale şi psihologice şi care formează grupul cel mai numeros al celor cu tulburări de alimentaţie.
Mihaela Popa
Centrul de psihologie si dezvoltare personala Body Mind Spirit