Lucerna verde sau „Mama tuturor plantelor“
Aproape oricine a auzit măcar o dată în viaţă termenul de alfalfa sau lucernă – www.lucernaverde.ro, minunata mâncare pe care caii o consumă cu atâta plăcere. Însă mulţi nu ştiu faptul că acest preparat este benefic şi organismului uman.
Chinezii au folosit această plantă timp de secole întregi pentru a trata litiazele renale (pietrele la rinichi) deoarece această plantă deţine excelente proprietăţi diuretice şi laxative, şi nu numai.
Frunzele lucernei sunt foarte bogate în vitamine şi minerale precum calciu, magneziu, potasiu, aceastea conţinând chiar şi caroten. Acesta din urma şi-a dovedit eficacitatea în susţinerea funcţiei cardiace cât şi în combaterea cancerului. Frunzele plantei conţin, de asemenea, aminoacizi esenţiali fapt pentru care lucerna este eficace în combaterea infecţiilor urinare, afecţiunilor prostatei şi ale vezicii urinare. În combinaţie cu potasiul, aminoacizii esenţiali sunt eficienţi, aşa cum am mai spus, în susţinerea unei bune funcţionări a rinichilor, iar funcţia antibacteriană şi antimicrobiană pe care o deţine, combate apariţia infecţiilor urinare datorate deplasării calculilor renali (pietrelor de la rinichi) în momentul expulziei acestora. Această plantă este de semenea recunoscută şi pentru rolul său detoxifiant, deoarece se consideră că acţionează şi asupra glandei pituitare echilibrându-i funcţia.
În medicina chineză alfalfa era folosită şi în combaterea artritei, diabetului, în combaterea astmului sau alergiilor sezoniere. Lucerna fiind bogată în proteine este indicată tuturor acelora care ţin o cură de slăbire supunându-se unui regim alimentar restrictiv. Conţine doar 24 calorii în 100 de grame de produs, nu conţine zahăr, grăsimi saturate aşadar nu favorizează creşterea colesterolului sau a trigliceridelor.
Datorită conţinutului său bogat în fibre, lucerna ajută digestia şi totodată prelungeşte senzaţia de saţietate, temporizând astfel foamea. De asemenea prin conţinutul său bogat în fibre lucerna se adresează şi persoanelor care suferă de constipaţie cronică, deoarece normalizează tranzitul intestinal. Lucerna este eficientă şi în scăderea colesterolului (rău – LDL colesterol) fără să afecteze colesterolul bun (HDL colesterol), astfel fiind indicată persoanelor care suferă de ateroscleroză. Studiile făcute pe animale au demonstrat faptul că acestea au manifestat o scădere a nivelului de glucoză din sânge pe perioada în care au fost monitorizate deoarece au primit lucernă în dieta zilnică. Aşadar putem extinde aceste descoperiri şi putem afirma faptul că lucerna este benefică în scăderea glicemiei şi în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat tip II.
Conţinînd întreg complexul de B-uri, lucerna este indicată şi persoanelor care depun efort fizic sau intelectual crescut, aceasta fiind recunoscută pentru efectul său benefic asupra persoanelor care suferă de depresie, anxietate sau oboseală cronică. Alfaalfa este indicată persoanelor care au probleme în ceea ce priveşte circulaţia sangvină, indicată mai ales celor care au probleme cu circulaţia cerebrală. Beneficiul neurologic major al lucernei se trage nu numai din conţinutul său bogat în vitamina: B1, B3, B6, B5; acid folic cât şi din prezenţa, în conţinutul acesteia, a vitaminei K. Lucerna este una din plantele cu cel mai ridicat conţinut de vitamina K din natură, această vitamină având un important rol in normalizarea funcţionării plachetelor sangvine. Vitamina K este unul din factorii care determină procesul de coagulare al sângelui, intervenind în procesul de oprire a unei sângerări. De aceea consumul de lucernă (alfaalfa) nu este indicat peroanele care iau un tratament medicamentos cu anticoagulante. În afară de această funcţie vitamina K activează osteocalcina o proteină care joacă un rol în metabolismul de sinteză a oaselor. De aceea lucerna este indicata tuturor persoanelor care sufera de artrită, reprezentând, de asemenea, un adjuvant în tratamentul osteoporozei.