Arma naturală împotriva căpuşelor – uleiurile esenţiale

Sfaturi pentru evitarea capuselorCăpuşele sunt clasificate ştiinţific ca arahnide (înrudite cu păienjenii şi scorpionii) şi se hranesc cu sângele vieţuitoarelor de care se ataşează. Fosilele sugerează că apariţia căpuşelor datează de aproximativ 90 milioane de ani.

Există peste 800 de specii în întreaga lume, dar numai două familii de căpuşe, Ixodidae (căpuşele tari) şi Argasidae (căpuşele moi), sunt cunoscute ca fiind răspunzătoare de transmiterea bolilor la animale sau oameni. Aceşti paraziţi externi preferă să se ascundă în iarba înaltă sau pe plantele din zonele împădurite. În momentul în care s-au ataşat de un corp, căpuşele vor începe să se hrănească timp de câteva ore sau chiar zile. De cele mai multe ori muşcătura de căpuşă nu creează probleme de sănătate, dar este important să se elimine căpuşa imediat ce o găsiţi. În unele cazuri muşcătura de căpuşă poate reprezenta o ameninţare gravă pentru sănătatea umană. Căpuşele pot transmite boli, cum ar fi Borelioza (boala Lyme), Tularemia şi Ehrlichioza.

Pentru a reduce probabilitatea de a fi muşcat de o căpuşă trebuie să purtaţi îmbrăcăminte corespunzătoare atunci cand ieşiţi în pădure, la iarbă verde sau în parcuri. Este ideal să purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, tricouri cu mânecă lungă, pantaloni lungi, părul strâns şi acoperit. Deoarece căpuşelor nu le plac mirosurile, uleiurile esenţiale pot fi un remediu excelent pentru îndepărtarea lor.

Uleiul esenţial de lavandă poate fi folosit ca repelent atât pentru oameni cât şi pentru animale. Când facem excursii în natură, sau mergem la iarbă verde, ne putem proteja împotriva muşcăturilor de căpuşe purtând o încălţăminte închisă, în care am pus o dischetă cu câteva picături de lavandă. Putem purta aceste dischete în buzunar sau în rucsac, iar dacă mergem cu cortul putem pune 5-8 picături în sacul de dormit sau pe pătură. Aroma de lavandă va goni nu numai căpuşele, dar şi puricii sau ţânţarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picături de ulei esenţial în 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adăugat în apa de baie. Lavanda poate fi folosită cu succes şi pentru protejarea câinilor sau pisicilor. Astfel, un amestec de 10-12 picături de ulei esenţial de lavandă în 30 ml de ulei de vegetal, aplicat cu peria pe blana animalului nu numai că o lasă lucioasă şi moale, dar îl şi protejează de căpuşe, purici, păduchi, muşte sau diversi acarieni.

Uleiul esenţial de geranium este cel mai des folosit la îndepartarea căpuşelor, dar şi al puricilor.

Uleiul esenţial de eucalipt nu doar îndepărtează căpuşele, dar le şi omoară. Un studiu din 2004 publicat în revista suedeză “Journal of Medical Entomologie”, oferă dovezi că extractul de eucalipt reduce muşcăturile de căpuşe şi infecţiile. Atenţie! Eucaliptul poate provoca reacţii alergice.

Un studiu publicat în numarul din 2007 “Journal of Economic Entomology”, arată că uleiul esenţial de cedru este cel mai bun la uciderea căpuşelor larvare.

Cu ajutorul uleiurilor esenţiale, vă puteţi prepara singuri un spray împotriva căpuşelor pe care îl puteţi pulveriza pe piele, haine şi încălţăminte. Nu pulverizaţi pe faţă!

Într-o sticlă de 100 ml, cu buşon tip spray, puneţi 20 ml de vodcă, peste care adăugaţi următoarele uleiuri esenţiale:

15 picături geranium

20 picături cedru

10 picături de eucalypt

Completaţi cu apa şi agitaţi bine înainte de utilizare.

Despre STYX NATURCOSMETIC SRL

România se regăseşte pe harta de distribuţie a produselor naturale austriece STYX, prin STYX Naturcosmetic SRL. Brand internaţional puternic, cunoscut în peste 40 de ţări de pe cinci continente, STYX a cucerit o bună parte din piaţa cosmeticelor naturale, prin calitatea produselor sale. Oferta noastră cuprinde în momentul de faţă aproximativ 450 de produse pentru îngrijirea pielii, părului, corpului sau pentru aromaterapie. Toate produsele au la bază exclusiv ingredienţi activi din plante şi uleiuri din plante presate la rece. Plantele folosite provin din ferme bio în care cultivarea şi recoltarea sunt realizate în condiţii optime. Prin principiile lor active, uleiurile esenţiale întregesc compoziţia produselor realizate dupa reţete moştenite din generaţie în generatie. Echipamentele şi metodele de fabricaţie moderne permit o procesare blândă a materiei prime. Prin folosirea tehnologiei de dizolvare sub vid şi procesarea la temperaturi sub 45°C, vitaminele, mineralele şi principiile active din uleiurile esenţiale nu-şi pierd calităţile.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.