Cum se împarte şi ce se poate prepara din carnea de miel
Mielul nu este bun dacă e prea tânăr (2-3 săptămâni), dar nici nu trebuie să fie prea bătrân, mai mare de 5 luni. Greutatea ideală a unui miel după curăţare este de 6-7 kg, iar vârsta trebuie să fie cuprinsă între 2 şi 4 luni.
În primul rând trebuie scoase mâruntaiele (dacă nu este spintecat îl tăiem de-a lungul burţii până la gât şi îl desfacem cu mâinile, până obţinem o deschidere destul de mare). Intestinele se vor arunca la gunoi, dar nu si pieliţa care le înveleşte, prapurul, pe care îl vom folosi la drob. Această pieliţă arată ca o dantelă şi permite întinderea, de aceea se foloseşte deasupra drobului.
Pentru drob trebuie opriţi plămânii, ficatul şi inima. Rinichii se vor lăsa la locul lor şi vor ajunge la friptură, împreună cu partea posterioară.
Capul se taie cu gât cu tot, folosind un satâr. Din cap se poate face rasol, salată de cap de miel sau ciorbă, la care se adaugă şi labele.
Folosind satârul, mielul se va despica în continuare pe şira spinării, rezultând două jumătăţi de miel pe care le putem împărţi astfel: partea de jos a picioarelor, până la genunchi se păstrează pentru ciorbă, pulpele din faţă şi cele din spate (cu o bucată de şale) se desprind pentru friptură. Cea mai potrivită bucată pentru friptură este pulpa din spatele cu şalele şi codiţa mielului.
Coastele şi toată partea din faţă se taie bucăţi potrivite şi se prepară din ele stufat, anghemaht, sau mâncăruri de miel cu smântână, cu ciuperci, cu ştevie etc. Jumătatea cealaltă se poate împărţi la fel sau o putem coace în întregime la cuptor (fără cap şi labe).
Pentru patru persoane putem împărţi carnea astfel: din jumătate de cap, gât şi picioare se face o ciorbă, felul doi poate fi drobul, servit cu salată verde. O altă variantă este un meniu format din ciorbă şi stufat preparat din partea de sus a mielului, ca fel principal. Intr-o altă variantă putem încerca friptura din pulpele din spate, cu cartofi noi şi salată verde.
În acest fel mai poate rămâne piciorul din faţă, de pe care putem scoate carnea ca să preparăm sarmale în foi de viţă sau o friptură rece pentru seara.
La fel putem porţiona şi pregăti carnea de ied, foarte gustoasă şi apreciată. Cel mai bun mod de preparare a iedului este la frigare sau la cuptor.