Alimente proaspete mai mult timp
Cei mai mulţi dintre noi consideră că este suficient să depoziteze alimentele în frigider, pentru ca acestea să se menţină proaspete timp îndelungat. Şi nu mică este surpriza atunci când roşiile încep să se înmoaie a doua zi sau când untul îngheaţă şi devine de neutilizat. Electrolux ne oferă câteva sfaturi şi reguli de bază privind aranjarea şi păstrarea alimentelor în frigider, pentru a ne putea bucura mai mult timp de beneficiile pe care acestea le oferă.
Alimentele au nevoi diferite
Cel mai important lucru de care trebuie să ţinem cont atunci când aşezăm cumpărăturile în frigider este că alimentele sunt diferite. Nu trebuie să fim neglijenţi şi să punem totul la întâmplare, dacă dorim să ne bucurăm mai mult de beneficiile acestora. Astfel, carnea şi peştele sunt alimente proaspete, pe care trebuie să le păstrăm în condiţiile optime – la 0°C – pentru a-şi menţine calitatea. Temperatura ideală pentru produsele lactate (unt, brânză, lapte), dar şi pentru legume şi fructe (mere, pere, spanac, căpşuni, morcovi şi ceapă) este de 2-4°C. Citricele fac excepţie, pentru că sunt mai sensibile, şi trebuie depozitate la temperaturi de 8-10°C.
Dacă dorim să ne aprovizionăm şi sp ppstrpm anumite alimente pe o perioadă îndelungată, atunci este recomandat să le ţinem în congelator, la o temperatură de -18°C. În aceste condiţii, carnea de pui va rezista timp de nouă luni, legumele şi fructele de pădure timp de opt luni, carnea de vită timp de şase luni, carnea tocată şi de porc timp de trei luni, iar peştele timp de două luni.
Umiditatea este un alt factor important pe care trebuie să îl avem în vedere. Carnea şi produsele lactate se depozitează la o umiditate de 75%, pe când fructele, legumele şi citricele la o umiditate de 90%.
Durata limitată de păstrare pe raft
Nu trebuie să uităm în nicio săptămână să facem curăţenie în frigiderele noastre şi să aruncam alimentele care sunt mai puţin rezistente. Produsele din carne proaspătă se păstrează doar câteva zile, iar carnea tocată şi peştele doar o zi. Dacă este împachetat în vid, peştele trebuie păstrat la o temperatură de +3°C şi consumat imediat după deschiderea ambalajului.
De altfel, aceasta este o regulă esenţială pentru sănătatea noastră: consumarea alimentelor cât mai curand posibil după ce am deschis ambalajul, pentru a ne asigura că beneficiem de valoarea lor nutriţională şi de aromă. În plus, ingredientele trebuie folosite după principiul: primul cumpărat, primul folosit.
Mâncărurile gătite au un regim special de păstrare în frigider. Dacă sunt preparate din mai multe ingrediente, cel care se degradează cel mai rapid este cel care determină mereu timpul de depozitare.
Frigiderele Electrolux – cheia prospeţimii
Desigur că, pe lângă regulile menţionate mai sus, contează foarte mult şi beneficiile pe care frigiderul tău ţi le oferă. De exemplu, gama de frigidere FreshFrostFree de la Electrolux este dotată cu tehnologia TwinTech™ FrostFree, care permite păstrarea alimentelor pe o perioadă de timp mai îndelungată. Compartimentele de frigider şi congelator sunt complet independente, asigurând astfel un climat optim pentru alimente.
În aceste condiţii, la temperaturi de 2-5°C, poţi păstra laptele timp de şapte zile, carnea pe o perioadă de patru zile, iar mâncărurile gătite trei zile. În plus, fructele şi legumele se vor menţine proaspete mai mult timp, asigurându-ţi aportul de vitamine necesar în fiecare zi a săptămânii.
Pentru ca legumele să nu se impregneze cu mirosul mâncării gătite sau invers, frigiderele FreshFrostFree de la Electrolux au fost prevăzute cu filtrul TasteGuard™, care filtrează aerul şi reţine mirosurile neplăcute. Un motiv în minus de ingrijorare atunci când vine vorba despre depozitarea unor alimente cu mirosuri specifice.
Combinele frigorifice Electrolux FreshFrostFree pot fi găsite în magazinele de specialitate la preţuri recomandate între 1837 şi 4937 lei.