De ce sunt importanţi carbohidraţii buni?
Planul de dietă “săracă în carbohidraţi” poate duce la scăderea greutătii, dar este important să faceti acest lucru aşa cum trebuie. Nivelul energetic şi tonusul pielii vor deveni foarte scăzute dacă încetaţi dintr-o dată să consumaţi carbohidraţi.
Desigur, vestea bună este că puteţi consuma carbohidraţi când ţineţi o dietă. Tot ce trebuie să faceţi este să distingeţi între “carbohidraţii buni” şi “carbohidraţii râi”.
“Carbohidraţii buni”
Sunt surse excelente de vitamine, minerale şi fibre, fapt pentru care nu trebuie evitaţi. Sunt vitali pentru nivelul energetic şi esenţiali pentru sănătatea fizică şi mentală.
Sunt o sursă valoroasă de fibre, lucru care va menţine saţietatea, prevenind pofta de mâncare. Ca regulă generală, mai mult de jumătate din caloriile zilnice trebuie să provină din carbohidraţi.
Aşadar, care sunt “carbohidraţii buni”? Aceştia sunt, în general, produse naturale, neprocesate, ca orezul brun şi fructele. Mai jos aveţi o listă destul de completă.
– Orez brun, orez sălbatic
– Mei, ovăz, quinoa, hrişcă
– Paste şi pâine integrale
– Fructe
– Legume
– Nuci crude
– Lapte degresat şi lapte bătut degresat
– Iaurt neîndulcit
“Carbohidraţii răi”
N-au valoare nutritivă şi duc la creşterea în greutate. Din păcate, în lista lor intră lucruri apetisante, însă oricând poftiţi la unul dintre ele, este mai bine să-l înlocuiţi cu ceva din lista “carbohidraţilor buni”.
“Carbohidraţii răi” sunt zaharurile rafinate, făina albă şi orezul alb. Sunt digerate rapid, producând creşterea glicemiei, care duce la depozite de grăsime. Carbohidraţii răi sunt alimentele procesate, sărăcite ca valoare nutriţională şi pline de conservanţi, chimicale şi adaosuri nesănătoase.
Carbohidraţii răi oferă o creştere spontană a energiei, după care intervine pofta de a mai mânca. Prin comparaţie, carbohidraţii buni sunt consumaţi mult mai lent de organism, menţinând energia corpului la niveluri stabile.
Cauza obezităţii din ce în ce mai des întâlnite în ziua de azi, împreună cu atacurile diabetului de tip 2 şi bolile de inimă, sunt aceşti carbohidraţi răi. Desigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să vă atingeţi niciodată de aceste alimente. Corpul nostru îşi poate regla nivelul de insulinp, atâta timp cât cantităţile consumate sunt minime.
Iată câteva produse procesate pe care ar trebui să le evitaţi:
– Pâinea albă, orezul alb, paştele din făină albă
– Prăjiturile şi produsele de patiserie
– Biscuiţi, chipsuri de cartofi şi covrigi
– Cereale rafinate şi îndulcite
– Gelatină
– Gemurile, marmelada, dulceaţa
– Băuturile nealcoolice cu zahăr şi apele gazoase, sifon
– Alcoolul