Si pisicile pot imbatrani frumos!
Author: HappyFeet
La fel cum oamenilor li se albeste parul sau le apar riduri si crize de artrita, animalele batrane pot dezvolta multe semne care ne arata ca si ele imbatranesc. Dar spre deosebire de oameni, acestea nu pot fi responsabile de propria lor stare de sanatate. Toate acestea depind numai de noi, proprietarii.
In continuare, iata doar cateva dintre principalele schimbari care pot aparea la pisicile inaintate in varsta:
– Pisica nu se mai ingrijeste ca inainte: proprietarii pot observa ca odata cu trecerea timpului, obiceiurile acesteia se schimba. Incep sa se “spele” si sa se ingrijeasca mai putin, iar de cele mai multe ori blana lor devine mata si capata un miros neplacut. Proprietarii pot compensa acest lucru prin perierea regulata.
– Deshidratarea: pe masura ce imbatranesc, pisicile beau mai putina apa. Este foarte important ca acestea sa fie incurajate sa bea apa mai des deoarece deshidratatea si aportul insuficient de lichide duc la aparitia afectiunilor renale. Poti face acest lucru lasand mai multe castroane cu apa prin casa pentru a le reaminti acestora sa bea. In petshop-uri exista asa-zisele “fantani” care satisfac chiar si pisicile mofturoase, aflate mereu in cautare de apa proaspata.
– Gherutele fragile, casante: pe masura ce pisicile imbatranesc, gherutele devin mai fragile. Acest lucru se poate datora pierderii interesului fata de sisaluri si centrele de joaca pe care isi ascuteau candva gherutele. In unele cazuri, gherutele crescute prea mult si nescurtate la timp pot provoca disconfort si durere. Du-o regulat la medic pentru a i le scurta.
– Afectiunile dentare: odata cu trecerea timpului, pisicile devin mai vulnerabile la aparitia cariilor. Dintii se ingalbenesc, apar depozitele de tartru si placa bacteriana, insotite de miros neplacut (halena). Pisicile care sufera de afectiuni dentare au probleme atunci cand mananca hrana uscata, saliveaza iar uneori scot sunete ce ne indica existenta durerii. Este indicata curatarea perioadica a danturii de catre medicul veterinar, inca “din tinerete”.
– Artrita: la fel ca si oamenii, pisicile sufera si ele de afectiuni articulare. Daca pisica ta sufera de artrita, este destul de simplu sa-i imbunatatesti calitatea vietii: – imbunatateste-i mediul in care traieste. Poti face asta prin mici modificari in casa. Asigura-i un culcus confortabil, cumpara-i o litiera mai putin inalta pentru a-i facilita accesul la nisip si a reduce efortul, iar castroanele de apa si mancare pastreaza-le in locuri usor accesibile.
– Monitorizeaza-i greutatea. Pisicilor grasute trebuie sa li se reduca cantitatea de hrana daca este necesar. Acest lucru se face treptat, renuntand mai intai la gustari si recompense, apoi reducand portiile si evitand hrana bogata in grasimi. In pet-shopuri gasesti o gama larga de hrana light sau speciala pentru pisicile senioare.
– Du-o la veterinar. Exista medicamente si suplimente care ii pot reduce suferinta. Medicul te va sfatui exact ce sa faci.
– Slabirea excesiva sau obezitatea: acestea sunt doua probleme opuse dar la fel de des intalnite la pisicile senioare. Pisicilor obeze trebuie sa li se asigure o dieta corespunzatoare pentru a reduce un pic din greutate si pentru a evita astfel suprasolicitarea articulatiilor si pentru a diminua totodata riscul aparitiei diabetului. In schimb, exista si pisici care slabesc foarte mult pe masura ce imbatranesc. Este foarte important sa-ti cantaresti lunar senioara si sa-i semnalezi imediat medicului veterinar orice fel de schimbare. In unele situatii, aceste pierderi in greutate pot indica existenta unor afectiuni renale, hepatice, cancerului, hipertiroidismului sau diabetului.
Este foarte important sa fii foarte atent la pisicuta ta senioara, sa o duci imediat la veterinar cum obervi schimbari suspecte. Multumita acestei supravegheri atente, multe pisici imbatranesc frumos si traiesc cu demnitate pana la varsta de 16-17 ani, unele ajungand chiar la 21! Succes!