Dihorii

Author: HappyFeet

Va doriti un dihor? Trebuie sa stiti ca aceste creaturi adorabile necesita mai multa atentie decat o pisica sau un caine. Dorm destul de mult, cam 18 ore pe zi, dar cat sunt trezi sunt plini de energie.

Dihorii sunt foarte curiosi si iubesc sa cotrobaie. Exploratul este una din activitatile lor favorite. Daca sunt tinuti inchisi, nu este o problema, dar daca nu, pot fi implicati in diverse accidente. Pe de alta parte, daca nu sunt lasati liberi, nu pot beneficia de miscarea de care au nevoie.
Va trebui sa va supravegheati dihorul pentru a fi siguri ca nu pateste nimic. Aceste animale traiesc in medie cam 7 ani, asa ca au nevoie de foarte multa atentie, dragoste si grija.

Ingrijirile de baza incep cu vizitele la veterinar. Necesita vaccinari si consultatii regulate. Exista o serie de afectiuni pe care va trebui sa le preveniti, printre care si jigodia si rabia. Va trebui sa va informati si asupra altor boli care ar putea exista in zona dumneavoastra geografica.

Veterinarul ar trebui de asemenea sa verifice daca nu exista umflaturi pe corpul dihorului, ceea ce ar putea indica o posibila afectiune canceroasa. De asemenea trebuie acordata atentie afectiunilor dentare si celor pancreatice.

Dihorilor le place sa intre in belele, cu sau fara voia lor. Pot sa intre in locuri foarte stramte sau mici, in care nici macar o pisica nu ar putea. Va trebui sa luati masuri de precautie pentru anumite locuri , inclusiv spatele frigiderului si al mobilei, scurgerea de la balcon si tapiterie.

Dihorul necesita baie de cel putin doua ori pe an pentru a preveni eventualele mirosuri neplacute. Aceasta va contribui si la mentinerea starii de sanatate. Nu folositi un sampon care sa indeparteze grasimea naturala de pe blana dihorului. Nu este de dorit sa existe o piele uscata, deoarece aceasta e predispusa la leziuni. Dihorii au gheare ascutite care pot produce rani la nivelul pielii atunci cand se scarpina in mod repetat.

Urechile dihorilor trebuie curatate cel putin o data pe luna. Este de preferat sa mergeti la un veterinar pentru asta. In cazul in care nu puteti, exista solutii otice speciale care indeparteaza ceara si alte depunderi din urechi.

Dihorii adora sa sape, si isi vor face culcus in litiera pentru pisici. Daca nu aveti nisip adecvat, dihorii pot face blocaj nazal din cauza nisipului. Aceasta va duce la probleme respiratorii, iritatii si alte probleme aditionale.
Daca nu este hidratat in mod corect sau daca sufera de o infectie bacteriana, dihorul va prezenta inflamatii ale vulvei sau rectului. In acest caz va fi nevoie de un tratament cu antibiotice.

Daca va jucati si faceti miscare cu dihorul dumneavoastra, ii veti asigura o stare de sanatate foarte buna. Va trebui totusi sa ii puneti in miscare toti acei muschi care nu sunt lucrati atata timp cat sta intr-o cusca. Va trebui sa il tineti in lesa atunci cand locul de joaca nu este sigur sau lipsit de gauri pe unde ar putea sa se strecoare. Sunt foarte buni la strecuratul in locuri stramte, dar nu asa de buni la iesit din ele.

Dihorilor nu le plac temperaturile extreme. Va trebui sa aveti in permanenta apa rece si proaspata la indemana lui. Blana nu ii protejeaza de frig, asa ca va trebui sa ii tineti inauntru pe parcursul iernii.

Totusi, inainte de a va lua un dihor, sfatuiti-va cu un medic veterinar sau alt specialist. In acest fel, atat dvs cat si animalutul nu veti avea surprize neplacute.

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.