Bucuria de a avea mai multe animale de companie
Author: HappyFeet
Esti iubitor de animale. Deci probabil cunosti deja numeroasele beneficii de a avea membri pufosi in familie. Acestia iti aduc veselie, companie si caldura in casa si in viata in fiecare zi. Dar stiai ca a avea mai multe animale nu inseamna bucurie numai pentru tine? Isi imbogatesc si inveselesc vietile reciproc.
Cu unele exceptii, animalele de companie sunt mai fericite cand traiesc in pereche. Doua animale isi pot tine de urat si pot invata multe unul de la celalalt cand tu nu esti acasa. Aducerea unui caine sau a unei pisici alaturi de animalul tau de companie, poate reduce semnificativ incidenta anxietatii de separare, neplacere care ia nastere tocmai din teama de a nu fi lasat singur. De asemenea, un nou animal poate sa-i ridice moralul unui caine imbatranit si plictisit, de exemplu.
Daca te gandesti serios sa mai aduci un animal in familie, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci tranzitia mai usoara si de succes. De asemenea, cere-i sfaturi veterinarului. Acesta te poate ajuta sa alegi cea mai potrivita cale sa introduci un nou animal in familie.
Gandeste-te ce animal ar fi cel mai potrivit de adus in casa. De exemplu, daca deja ai o pisica si vrei sa aduci un caine in familie, gandeste-te la o rasa cu un temperament mai calm. Daca adopti un caine mai batran, alege unul care a fost crescut in preajma pisicilor si care e prietenos cu acestea.
Asigura-te ca toate animalele sunt sanatoase, vaccinate si deparazitate la zi inainte de a aduce un nou caine in casa, incearca sa-l faci sa se cunoasca pe un teritoriu neutru cu celelalte animale ale tale. Poti alege un parc sau chiar curtea vrunui vecin dragut. Aici nu-si vor exprima instinctul de proprietate. Multe adaposturi sau multe persoane care ofera spre adoptie animale pot “organiza” asa zise intalniri intre animalul tau si cel pe care vrei sa-l adopti. Astfel se asigura ca acestia sunt compatibili.
Asigura-te ca ai destul timp sa petreci cu animalele tale, atat pentru a-ti linisti animalul deja existent in casa cat si pentru a te imprieteni si a crea legaturi cu noul animal.
Daca ai un animal timid in preajma oamenilor sau altor animale, aducandu-i un nou prieten il poti face sa socializeze mai bine. Comportamentul acestuia va fi modificat in sens pozitiv. De asemenea, amandoi vor invata sa imparta jucariile, teritoriul, si cel mai important aspect – atentia ta.
Nu uita ca trebuie sa le oferi spatii cat de cat separate, macar pentru odihna. Le place sa se joace impreuna, sa isi petreaca timpul impreuna. Dar au totusi nevoie de spatiile lor in care sa doarma, sa manace.
Daca apar probleme de comportament, nu ezita sa ceri sfatul medicului veterinar de asemenea, trebuie sa iei in calcul atat timpul suplimentar pe care trebuie sa-l oferi, cat si costurile in plus ce tin de hranire, toaletare si ingrijire medicala. Si sa nu uitam ca responsabilitatea creste direct proportional cu numarul de animale.
Din ce in ce mai multe familii prefera sa aiba mai multe animale, nu unul singur. Acest lucru ne arata cat de importante au devenit necuvantatoarele in vietile noastre agitate. Acestea ne schimba dispozitia, ne inveselesc, ne detensioneaza dupa o lunga zi de munca, ne reduc stresul de zi cu zi.
Nu uita: singurul lucru mai bun decat sa ai un animal este sa ai mai multe animale!