Chisturile ovariene si tratamentele naturiste
Chisturile foliculare. Apar printr-o dereglare a ovulatiei cu lipsa pontei ovulare (dehiscenta foliculului) si cresteriea in continuare a foliculului ovarian ajuns la maturitate, prin acumularea de lichid. Sunt de obicei multiple si apar in ambele ovare. Dimensiunea medie a chisturilor folisulare este de 2-4 cm si rareori depasesc diametrul de 6 cm.
Chisturile foliculare apar si datorita hiperstimularii prin gonadotropine exogene pentru inducerea ovulatiei. Prezinta pereti subtiri, translucizi si contin un lichid serocitrin.
Chisturile foliculare produc simptome doar daca sunt mari si intervin complicatii ca ruptura sau hemoragie, care se produc uneori la hiperstimularea cu gonadotropine exogene. Chisturile foliculare se pot rupe spontan sau in timpul manevrelor bi-manuale de examinare pelvina cu raspandirea lichidului folicular in cavitatea peritoneala.
In circa 3 luni chisturile functionale ar trebui sa dispara de la sine, dar trebuie urmarita evolutiei acestora. Se recomanda o medicatie contraceptiva orala care pentru reducerea secretiei hormonale si, in consecinta, a stimularii foliculilor ovarieni.
Daca formatiunile chistice mari nu se retrag dupa perioada de supraveghere sunt necesare alte proceduri de diagnosticare si tratament incluzand laparoscopia si laparotomia cu excizia formatiunii chistice si examen histopatologic.
Chisturile de corp galben. Corpul galben care se dezvolta dupa ovulatie este o structura care in absenta sarcinii involueaza. In timpul sarcinii prezinta structura chistica si creste suficient de mult pentru a putea fi palpat la examinarea pelvina bimanuala.
Se poate intampla ca, probabil datorita unor perturbari vasculare sau limfatice, inca nu s-a stabilit exact, se poate dezvolta un chist Luteal.
Chisturile de corp galben masoara au intre 3 si 5 cm, foarte rar devin voluminoase si au un continut lichid de culoare rosu-maroniu, maro-ciocolatiu si chiar maro inchis.
Chisturile de corp galben pot fi asociate cu amenoree, dureri abdominale si metroragii. Se pot face confuzii cu sarcina ectopica datorita observarii la examenul clinic a unei formatiunii tumorale in una din zonele anexiale dar mai ales in cazul rupturii acestor chisturi cu aparitia hemoperitoneului care impune laparotomia.
Se recomanda tratamentul cu preparate hormonale cu efect hipofizar. Recurgerea la laparatomie se face in cazul in care a intervenit o complicatie si punctia vaginala pentru eliminare este contraindicasta.
Ovarele polichistice. Sunt intalnite mai des la adolescente si la tinere, insotita de un complex de simptome endocrine datorate lipsei ovulatiei.
Ovarele prezinta o suprafata alb-lucioasa, perfect neteda. Tratamentul este in principal medical si consta in administrarea de inductori ai ovulatiei. Tratamentul chirurgical se aplica numai cazurilor in care terapia cu inductori ai ovulatiei in 2-3 cure succesive ramane fara rezultat.
Chistul dermoid. Este de tip organic, format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este o formatiune ciudata si rara.
Poate contine fire de par, piele si dinti deoarece se dezvolta din celulele care formeaza embrionul uman. Sunt rareori cancerosi dar pot creste foarte mult, cauzand torsiunea ovarului.
Acesta este in general de dimensiuni mici, devenind problematic doar daca marimea lui creste, putand ajunge si la 45 de cm.
Chistul dermoid nu se resoarbe si nici nu se elimina sub tratament, avand in vedere structura lui. De regula, cand depasteste 6 cm sau cand provoaca dureri se recomanda interventia chirurgicala.
Chistul endometriozic – Endometrioza. Principalele semne clinice sunt sindromul algic pelvin cronic, dismenoreea (menstrele dureroase) si dispareunia profunda (durerea la contact sexual, in fundurile de sac vaginale). Acestora li se asociaza nu de putine ori infertilitatea.
Endometrioza isi poate face aparitia la adolescenta, simptomele crescind progresiv in intensitate de-a lungul anilor. Diagnosticul poate fi destul de complicat, mai ales la adolescente, din cauza evolutiei atipice a bolii. Durerea cedeaza la medicatie antialgica obisnuita (automedicatie), acest lucru intirziind prezentarea la doctor si deci diagnosticul. Investigatiile necesare diagnosticului incep cu examenul ginecologic si ecografia, diagnosticul de certitudine fiind pus de laparoscopie cu confirmare histopatologica.
Tratamentul endometriozei are ca prim scop diminuarea durerilor pelvine si a dismenoreei pentru cit mai mult timp. In acest sens, antiinflamatoarele nesteroidiene pot avea un efect benefic.
Utilizarea anticonceptionalelor orale este adeseori urmata de ameliorarea durerilor la adolescente. Exista insa dificultati in a convinge parintii si pacientele de utilitatea acestei terapii (cunosc doar rolul principal al contraceptivelor), dar si in urmarirea administrarii corecte, zilnice a tratamentului.
Tratamentul chirurgical este indicat atunci cind durerea pelvina nu raspunde la tratamentul medicamentos.
Chistadenom. Sunt cunoscute ca neoplasme. Acest tip de chist se poate dezvolta din tesutul ovarian si poate contine un lichid limpede, apos sau cu material solid. Ele se pot mari, ajungand pana la 30 cm in diametru si pot cauza torsiunea ovarului.
Este de doua tipul, seros si fibros, ultimul fiind mai rar intalnit. Aceasta tumora este partial chistica si partial solida. Varsta de aparitie este similara cu a celorlalte tumori seroase. De obicei tumora este benigna si unilaterala. Suprafata externa a tumorii este cenusie sau alba.
Formatiunile chistice sunt similare cu cele din chistadenoamele seroase. Aspecte macroscopice si microscopice asemanatoare pot fi intalnite si in post-menopauza. Tratamentul este chirurgical si variaza in functie de varsta, fiind similar cu cel al chist-adenoamelor seroase.
Chistadenomul seros benign masoara in general intre 5-l5 cm diametru si ocazional poate ocupa intreaga cavitate abdominala. Se obser una sau mai multe formatiuni chistice cu pereti subtiri care contin lichid serocitrin sau sange.
Diagnosticul acestor tumori este pus dupa o examinare pelvina, la o pacienta asimptomatica sau care prezinta o marire progresiva in volum a abdomenului. Tratamentul trebuie sa fie realizat tinand cont de posibilitatea de aparitie bilaterala a tumorii si de potentialul de malignitate.
La pacientele tinere, sub 40 de ani, se extirpa numai ovarul sau anexa cu tumora conservandu-se ovarul contralateral daca acesta este normal, impunandu-se un examen histopatologic extemporaneu.
In cazul conservarii ovarului contralateral s-a observat aparitia, intr-o serie de cazuri, de recidive la intervale mari de timp dupa interventia chirurgicala. La pacientele peste 40 de ani, tratamentul chirurgical consta in histerectomie cu anexectomie bilaterala.
Iata ce am gasit ca leacuri populare:
Tinctura muguri plop negru de 4 ori/zi intern, extern compresă cu tinctura pe tumora 2 ore o data la 2 zile, dupa 1 ora se unge locul cu crema din muguri de plop negru – 1 pac. unt se topeste pe foc, se fierbe 10 min., se desarta in alt vas, fara sediment, se adauga 1 lingurita ceara, se lasa la racit, cand este aproape sa se inchege se adauga 4 linguri de extract moale (3 – 4 linguri tinctura se pun pe o farfurie, se lasa sa se evapore alcoolul – 1 lingurita extract).
Tarate amestecate cu apa se lasa 4 ore la macerat, se pun in tifon, apoi se pun pe piele in zona afectată minim 3 ore. Pielea se lasa sa se usuce si se unge cu crema de tataneasa. (www.leacuri-populare.com)
Daca ati incercat alte tratamente care au fost benefice, nu ezitati sa ne scrieti!