Disciplinarea cainelui: instruire versus pedeapsa

Author: Happyfeet

Un caine rasfatat nu place nimanui. Mai ales cand acesta sare pe oameni, musca sau este agitat. Cainii rasfatati au nevoie de disciplina. Si cand zicem asta, ne referim la un adevarat plan de educare. Este foarte important sa faceti diferenta. Pentru unii proprietari de animale de companie, “disciplina” inseamna pedeapsa si supunere.

Dar disciplinarea inseamna invatare. Astfel, proprietarii trebuie sa devina buni “invatatori”, nu “pedepsitori”.
Primul pas este reprezentat de intoarcerea la cateva sedinte de dresaj. Proprietarii trebuie sa caute scoli de dresaj potrivite, care sa satisfaca nevoile animalelor de companie. De cele mai multe ori, cainii rasfatati si cu probleme de acest gen, refuza recompensele.

Dresorii experimentati stiu sa se adapteze la astfel de situatii. Multe scoli de dresaj permit stapanilor sa participe la o sedinta, inainte sa-si inscrie cainele. Este chiar indicat ca proprietarii cainilor nervosi, agitati, sa participe la o sedinta care sa aiba in centrul atentiei un animal ce prezinta exact aceleasi probleme de comportament. Este foarte posibil sa nu se observe modificari majore pe parcursul unei ore, dar este foarte important sa observi stilul si modul de abordare al instructorului.

Odata ce ai facut acesti pasi, este timpul sa te apuci de treaba. Problemele serioase cum ar fi muscatul, trebuie rezolvate primele. Furatul obiectelor poate fi corectat un pic mai tarziu. Ignoratul poate fi o strategie simpla care da roade. Are efect pentru ca indeparteaza atentia si alte “recompense” cum ar fi contactul fizic.

Totusi, din acest punct de vedere este un plan care, cel mai probabil, nu va fi dus la bun sfarsit. Se aseamana cu incercarea de a controla accesele de furie la copii. Parintii sunt instruiti sa nu cedeze la planseltele copiiilor. Din pacate, accesele de furie tind sa se inrautateasca inainte de a se imbunatati.

Plansetele si urletele se intensifica, agitatia devine din ce in ce mai mare. In mod similar, cand ignoram cainii atunci cand fac lucruri rele, lucrurile initial tind sa se inrautateasca. Aceasta este de fapt “explozia linistirii”, daca o putem numi asa. Proprietarii confunda acesta imbunatatire cu un semn ca planul nu functioneaza. Astfel, ei renunta la tot exact atunci cand cainele este pe drumul cel bun si exact inainte ca lucrurile sa se imbunatateasca. Cainele invata sa se comporte mai rau ca niciodata.

Aceste izbucniri pot fi reduse invatand cainele sa deprinda un anumit comportament si recompensandu-l pentru acesta. Toate acestea sunt in favoarea proprietarului. Cand e in cautare de atentie, cainele are o noua optiune pe care o poate incerca. Proprietarii pot da o comanda pur si simplu ca sa le aminteasca faptul ca vor fi recompensati daca o executa. De exemplu “sezi!” este cea mai cunoscuta, dar sunt acceptate si diverse trucuri.

La inceput, recompenseaza cainele frecvent si generos. Astfel, impiedici animalul sa se intoarca la vechile obiceiuri. Atata timp cat proprietarul ramane disciplinat si nu se abate de la plan, noile comportamente (cele bune) vor deveni rutina.

La fel trebuie tratata si problema furatului de obiecte. Initial, arata-i cainelui ce alternative are, cum sunt: “lasa-l!”, “aport!” sau “jos!”. Tine la distanta obiectele interzise pentru a-ti controla furia de a alerga cainele prin casa. In loc sa-l alergi, cere-i cu calm sa-ti aduca inapoi obiectul si sa-l lase.

Odata ce comportamentele urate s-au transformat in distractie, proprietatii isi pot indrepta atentia catre noi teluri, cum ar fi statul linistit sau rontaitul unui os.

In urmatorul articol vom discuta problema dezvatarii cainilor de a musca. Pana atunci, nu uita! Cu rabdare si vointa, totul poate fi schimbat!

 

Tags: , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.