Cu cainele la plaja
Author: HappyFeet
De ce nu? Atata apa si atat nisip de explorat! O plimbare pe plaja poate fi o modalitate foarte placuta de a-ti petrece timpul alaturi de animalul tau de companie. Totusi, este important sa-ti amintesti ca imparti plaja cu alti oameni si alte animale.
Iata in continuare cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun proprietarii de animale inainte de a pleca in vacanta alaturi de patruped.
Am voie cu cainele pe plaja?
Regulile privitoare la accesul pe plaja impreuna cu animalele de companie variaza foarte mult. Conteaza mult plaja, orasul, tara. Multe municipalitati cer interzicerea accesului pe plaja cu cainii in anumite ore ale zilei.
Altele interzic accesul cu cainii in anumite perioade ale anului, unele permit accesul numai in spatii special amenajate, altii interzic accesul in totalitate. Important este ca pe orice plaja se cere obligatoriu tinerea cainelui in lesa.
De ce este nevoie de lesa?
In zonele in care este permis accesul cu cainii, acestia trebuie tinuti in lesa atat pentru siguranta lor cat si pentru siguranta celor din jur.
Tuturor ne place sa credem ca avem caini educati, ascultatori. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca spre deosebire de oameni, cainii au cu totul alt comportament social. In locurile in care se gasesc mai multi caini, bataile ocazionale sunt inevitabile.
Tinerea cainelui in lesa reduce riscul aparitiei de incidente neplacute si iti ofera mai mult control asupra animalului in cazul in care se iveste o astfel de situatie. Cainii cu “istoric” agresiv este mai bine sa fie lasati acasa.
De ce trebuie sa strang mizeria facuta de animale? Nu este spalata oricum de valuri?
Valurile curata plaja de fecalele animalului tau. Tocmai asta e problema. In ultimul timp, s-a acordat o atentie sporita acestui lucru. Nu numai ca este neplacut pentru turisti, dar reprezinta un real pericol pentru sanatatea celor aflati pe plaja cat si pentru sanatatea altor caini.
Apa marii, contaminata cu diverse elemente bacteriene din fecalele cainilor, pot imbolnavi atat oamenii cat si animalele celor din jur. Pentru a te asigura ca animalul tau nu contribuie la existenta acestei probleme, cat si pt a fi civilizat, intotdeauna strange materiile fecale intr-o punguta de plastic pe care o poti arunca in primul cos de gunoi intalnit. In magazinele specializate se gasesc astfel de saculeti pentru ei, in suporturi amuzante, viu colorate, care se pot agata chiar de zgarda.
Cum imi pot pastra cainele in siguranta pe plaja?
– Cand iti iei cainele la plaja, asigura-te ca ai la tine apa proaspata pentu el precum si un castron. Atentie! In petshop-uri exista recipiente speciale pentru calatorii. Sunt foarte practice, utile si ocupa putin spatiu.
– Si cainii pot face insolatie la fel ca si oamenii. De asemenea, si ei pot capata arsuri solare mai ales in zonele sensibile: nas, urechi. De aceea, ai grija cat timp il expui la soare precum si ora la care il expui. In petshop-uri exista produse speciale pentru protectie, produse ce se aplica cu 30 de minute inainte de a veni la plaja.
– Ai grija sa nu petreaca prea mult timp pe nisip fierbinte. Isi pot arde labutele.
– Apa rece a marii este foarte tentanta pentru animal. Nu-l lasa sa bea multa apa de mare! Poate duce la diaree, voma si, implicit, deshidratare rapida.
– Innotul este o excelenta forma de miscare pentru caini. Dar ai grija sa nu exagereze. Isi folosesc alte grupe de muschi decat in mod obisnuit si pot obosi mai repede. In cazul cainilor cu o conditie fizica slaba, pot aparea unele probleme de sanatate.
– Pentru un caine care nu face miscare in mod obisnuit, alergatul pe plaja se poate lasa cu o intindere de ligament sau tendon.
– Pe plaja pot exista o serie de alte pericole pentru cainele tau. Ai grija la carligele de pescuit aruncate prin nisip, pesti morti, gunoi, cioburi.
– Sarea si mineralele din apa pot deteriora blana cainelui tau. Dupa baia in mare, clatirea cu apa este obligatorie. Grija sporita in ceea ce priveste parazitii externi! Baile in mare reduc mult, uneori chiar de tot, efectul zgarzilor sau pipetelor anitparazitare. Astfel, sunt expusi la riscul infestarii cu purici si capuse.
Pentru a evita astfel de probleme, cel mai bine este sa iti duci cainele la medicul veterinar inainte de a pleca la mare. Acesta iti va da cele mai bune sfaturi pentru pastrarea unei stari optime de sanatate si te va invata cum sa tii problemele la distanta! Vacanta placuta!