Cum recunoastem boala?

Author: HappyFeet

De cele mai multe ori, animalutele noastre sunt adevarate ghemotoace de puf si bucurie. Dar sa nu uitam ca si acestea se pot imbolnavi la fel de repede ca si oamenii. De aceea este important sa stim cand dau semne de boala si nu trebuie asteptat ca starea sa se agraveze pentru a fugi la veterinar.

Numai un animalut sanatos este un partener de viata fericit. Pentru a te asigura de starea de bine a animalutului tau este nevoie de ingrijire zilnica si maxima atentie la tot ceea ce ar putea fi considerat semn de boala.

Va sfatuim sa va consultati veterinarul daca prietenul dumneavoastra necuvantator prezinta unul dintre urmatoarele semne:
– Scurgeri anormale din nas, ochi, urechi
– Comportament modificat, miscari bruste sau letargie
– Umflaturi pe corp, schiopaturi, dificultate in momentul ridicarii sau asezarii
– Pierderea apetitului insotita de pierderea in greutate, de asemenea ingrasarea excesiva, consumul excesiv de apa
– Dificultate in momentul urinarii sau, din contra, pierderi incontrolate de urina
– Tremuraturi anormale ale capului, scarpinatul, linsul sau muscatul diverselor parti ale corpului
– Matreata, caderea parului, rani deschise, aspect zdrentaros si mat al blanii
– Respiratie urat mirositoare, depuneri de tartru pe dinti

Sunt cateva aspecte la care trebuie sa fii atent:
1. Comportamentul. Daca pisica sau cainele tau este in mod obisnuit foarte mancacios si pofticios iar brusc nu mai prezinta acelasi interes ca inainte, inseamna ca nu se simte prea grozav. Daca pisica ta obisnuieste sa se joace cat e ziua de lunga iar acum sta intinsa si refuza sa se ridice, nu are pofta de mancare, du-o repede la medic.

2. Observa-i cu atentie corpul. Verifica-i gingiile, verifica-I temperatura. Atentie! Cel mai bine este sa-l duci la un veterinar. Temperatura trebuie apreciata prin termometrie. Prin palpare, risti sa nu observi eventualele moficari sau, pur si simplu sa te sperii degeaba.

Gingiile trebuie sa aiba culoarea roz (asta daca nu cumva animalutul tau are gingiile pigmentate din nastere). Daca sunt palide sau din contra, vinetii, albastrui, trebuie sa fugi la veterinar cat mai repede cu putinta. Aceste semne pot indica problem serioase de circulatie.

3. Daca prietenul tau necuvantator vomita, studiaza cu atentie continutul. Nu orice voma inseamna ca animalul tau e bolnav. Uneori, acest lucru se poate intampla din cauza mancatului lacom, prea mult si prea repede. Alteori, voma apare cand un aliment este prea greu de digerat. Dar daca vomele se repeta si contin un lichid galben-verzui, atunci sigur este un semn de boala.

4. Urmareste-i comportamentul la toaleta. Urinatul des, urina decolorata, constipatia sau diareea pot aparea oricand dar pot reprezenta la fel de bine un semnal de alarma in ceea ce priveste starea de sanatate.

In functie de starea generala a animalului si de persistenta semnelor mai sus mentionate, medicul veterinar va trebui sa supuna micul pacient unei serii de analize (in functie de simptome): un examen coproparazitologic pentru a evidentia prezenta eventualilor paraziti, examene bacteriologice din secretii si excretii, analize de urina si de sange pentru a depista probleme de natura metabolica.

Dar mai presus de toate, nu astepta ca animalul tau sa se imbolnaveasca. Cere veterinarului sfaturi atat despre ingrijire cat si despre nutritia corecta. Nu uita de vaccinari si deparazitari! Este mai simplu si mai ieftin sa previi decat sa tratezi!

 

Tags: , , , , , , , ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2019 Blow.ro All Rights Reserved.