Mituri legate de castrarea animalelor
Author: HappyFeet
Desi castrarea este benefica, iar in unele cazuri poate salva chiar viata unui animal, multi veterinari se lovesc de refuzul proprietarilor cand incearca sa ii convinga sa efectueze aceasta operatie.
De multe ori aceasta se datoreaza lipsei de informare sau chiar a unor informatii eronate. Iata cateva din miturile legate de castrare: „Am auzit ca daca imi castez animalul, acesta se va ingrasa si va deveni lenes. Este adevarat?”.
Castrarea produce schimbari ale metabolismului, deci in majoritatea cazurilor, nu mai au nevoie de un aport caloric la fel de mare. Problema nu este insa la animal, ci la noi. Tot avem tendinta sa ii dam sa manance mai mult decat are nevoie, iar animalele castrate sunt predispuse la ingrasare din aceasta cauza.
In ceea ce priveste lenevirea, nivelul de activitate fizica sunt de cele mai multe ori dependente de noi. Daca nu le oferim oportunitatea de a se juca,de a face miscare, vor deveni „dependenti de canapea”, exact asa cum patesc si oamenii. O multime de animale castrate vaneaza, merg la show-uri de agility, lucreaza pentru diverse servicii speciale. Aceste animale sunt orice, numai lenese nu.
„Veterinarul mi-a recomandat sa imi casterez animalutul care are doar cateva luni. Nu e riscant?”
Castrarea timpurie s-a demonstrat stiintific in multe studii ca nu prezinta riscuri. Trebuie amintit totusi ca animalele tinere au nevoie de altfel de anestezice si sunt predipuse la hipotermie in timpul operatiei. Atat timp cat operatia se desfasoara in conformitate cu aceste norme, castrarea timpurie nu este periculoasa. De fapt, animalele castrate la o varsta frageda, se recupereaza mult mai bine dupa operatie decat cele adulte.
„Mi s-a spus ca ar trebui sa las animalul sa intre in calduri macar o data inainte sa il castrez. Este o recomandare buna?”
Castrarea se recomanda a fi facuta INAINTE de primul estru din mai multe motive:
– Castrarea inaintea primului estru este cea mai buna metoda de a reduce in mod semnificativ sansele aparitiei cancerului mamar.
– Orice perioada de calduri aduce cu sine sansa ca animalul sa devina gestant. Aceasta afecteaza sanatatea unui animal foarte tanar.
– Perioada estrala implica si riscul de accidente. Animalele in calduri au tendinta de a cauta o pereche, fara a mai asculta de stapan.
– Proprietarii de femele in calduri trebuie sa faca fata unui influx de masculi, care ii insotesc peste tot. Acesti vizitatori amorezati isi vor „marca” teriotoriul, se vor lupta intre ei si vor face orice ca sa ajunga la femela, uneori vor fi chiar agresivi fata de stapanul acesteia.
– Mai este si problema scurgerii vaginale sangvinolenente, 7-14 zile. Cine vrea sa aiba parte de asa ceva daca nu este nevoie?