Tu si veterinarul
Author: HappyFeet
Ne iubim animalele si vrem sa duca o viata lunga si sanatoasa alaturi de noi. Un factor critic in ceea ce priveste ingrijirea lor este relatia cu un medic veterinar in care avem incredere.
Rezerva-ti timp pentru a alege veterinarul potrivit pentru animalul tau. De multe ori este o idee foarte buna sa-ti alegi un medic inainte de a-ti achizitiona un animal.
Acesta te poate ajuta sa alegi un prieten care sa te completeze, care sa corespunda personalitatii tale dar si orarului de la munca sau vietii de acasa. Veterinarul este, de cele mai multe ori, cel mai bun aliat al tau in asigurarea unei vieti sanatoase a animalului tau. Este o relatie pe termen lung. De aceea trebie sa te asiguri ca ai facut o alegere inteleapta.
Daca te-ai mutat intr-o zona noua de curand, trebuie sa gasesti un veterinar potrivit cat ma repede. Nu trebuie sa astepti ca animalul tau sa se imbolnaveasca. Trebuie sa gasesti o persoana pregatita, cu care sa stabilesti o relatie plina de incredere inca de la inceput. Medicul potrivit este cel a carei responabilitate principala este protejarea sanatatii si a bunastarii animalelor si oamenilor.
Veterinarii pun diagnosticul si controleaza bolile animalelor, trateaza animalele ranite sau bolnave, previn transmiterea unor boli de la animale la om, si sfatuiesc proprietarii in ceea ce priveste ingrijirea adecvata a animalelor de companie si protejarea mediului inconjurator.
Ca proprietar al unui animal, este datoria ta sa-i comunici veterinarului nevoile micului tau prieten. Nimeni nu-ti cunoaste animalul mai bine decat tine. Multe semne de boala sunt discrete. Medicul veterinar se bazeaza pe atentia ta, pe spiritual tau de observatie in ceea ce priveste micile schimbari din comportamentul si obiceiurile prietenului tau necuvantator.
Chiar daca acest lucru suna deplasat, asigura-te ca noul veterinar iubeste animalele! Majoritatea proprietarilor de animale aleg medicul cautand in cartea de telefoane si sunandu-l pe cel care le este cel mai aproape de casa. Iar de cele mai multe ori, dupa cateva intalniri cu acesta ajung sa fie dezamagiti fie de comportamentul fata de animal, de atitudinea fata de proprietar, uneori de informatiile pe care acesta le ofera si care nu par tocmai corecte. Si totusi, din comoditate, oamenii raman pana la capat in situatii de acest gen. Putini oameni se gandesc sa schimbe veterinarul. Iar si mai putini se gandesc sa aleaga un veterinar potrivit din start.
In continuare iata cateva sugestii care te pot ajuta sa alegi medicul potrivit pentru prietenul tau devotat si care vor usura situatia tuturor, atat animal, medic, asistenti cat si proprietar:
– Asigura-te ca noul veterinar iubeste animalele. Desi pare surprinzator, multi medici nu-si fac meseria din pasiune. Iar altii pur si simplu sunt alergici la caini, rozatoare etc., fapt ce scade calitatea serviciilor pe care animalutul tau le primeste.
– Nu astepta o problema grava pentru a incerca un nou medic. Mergi pentru un control de rutina. Astfel ai ocazia sa stai de vorba si cu alti proprietari de animale si sa le afli parerile. Majoritatea oamenilor sunt foarte prietenosi cand le ceri parerea despre medicul la care vin. Dar ATENTIE! Gura lumii nu este cel mai bun criteriu pe care sa il iei in considerare cand faci o asemenea alegere. Omenii sunt diferiti, au asteptari diferite, abordeaza problemele in mod diferit.
– Ia in considerare si conditiile din cabinet. Trebuie sa fie curat si sa miroasa relativ bine. Poti lua in considerare chiar si sala de asteptare. Animalul tau se simte confortabil asteptand intr-un loc stramt si inghesuit? Greu de crezut.
– Sala de consultatii trebuie sa fie curata. Este masa curatata dupa plecarea pacientului precedent?
– Urmareste felul in care animalul si veterinarul interactioneaza. Este vorba de prietenie adevarata? Sau numai de politete? Se simte bine animalul in prezenta medicului? Il place? Sau macar se simte cat de cat confortabil? Desigur, unele animale pot fi dificile la orice vizita la medic. Este medicul capabil sa-l stapaneasca si sa-l consulte cu minimum de stres?
– Ultimul lucru dar poate cel mai important, ai incredere in instinctele tale! Daca nu te simti in largul tau in prezenta medicului sau daca ai oricare alt motiv, atunci cauta in continuare.
– Daca ai ales un medic pe placul tau si al prietenului necuvantator, ai grija sa-i faceti vizite regulate. Tine-l la curent cu orice schimbare aparuta in comportamentul sau in starea de sanatate a animalului. Nu-ti fie teama sa pui intrebari. Ia parte la asigurarea sanatatii lui si-l vei avea aproape multi ani de acum incolo!