Peltea de struguri
Author: Marilena Cosav
Ingrediente: 1 kg must de struguri proaspat, nefermentat, 1 kg zahar, scortisoara, vanilie, coaja de lamaie.
Intr-o cratita de dulceata, asezata pe foc, se amesteca mustul cu zaharul, pana cand acesta din urma se dizolva. La 1 kg pasta se pun 1 kg zahar, 1/2 lingurita cu scortisoara macinata, un plic cu zahar vanilat si putina coaja rasa de lamaie.
Pasta, fiind scursa bine de zeama, se fierbe cu zaharul intr-o cratita asezata de la inceput, pe o caramida sau o plita groasa, ca marmelada, la foc mic, amestecind mereu, pana cand devine consistenta (virtoasa) si cu aspect unsuros, semn ca a scazut apa (daca se trece cu lingura prin ea, ramane urma).
In aceasta faza pasta este gata; se pune intr-o tava smaltuita (unsa cu putin unt), intr-un strat cu grosimea de 2-3 cm, presind cu lingura ca sa nu ramina goluri. Se lasa 3-4 zile, ca sa se intareasca, apoi se taie sub diferite forme, ca bomboanele; patrate cu latura de 2-3 cm, triunghiuri sau romburi mici.
Fiecare bucata se trece prin zahar pudra, amestecat cu zahar vanilat; se asaza in cutii de carton sau in pungi de nailon, ca sa nu se usuce prea mult, cu hartie de pergament intre randuri. Se servesc ca bomboanele.