Purcel la cuptor
Se unge o tava potrivita cu 1 lingura de untura (sau ulei) si o lingura de unt. Pe fundul tavii se aseaza un pat de crengute jupuite de brad.
Se curata purcelul pana cand carnea etse curata si alba, se sareaza si pipereaza dupa gust, se unge cu unt si untura (ulei) si se asaza in tava.
Se pune tava in cuptor la foc mic, sa nu se arda carnea pe deasupra si se toarna apa, bors si bere, in parti egale, calde, sa se faca abur si sa miroasa carnea a paine.
Se stropeste tot timpul purcelul cu sos din tava. Daca trebuie se mai adauga bors si bere. La sfarsit, cand carnea e moale si pielea s-a aurit, in tava se pune 1 pahar de vin si 1 paharel de tuica si in gura se infige un mar pentru aspect.
Aceasta friptura se serveste cu vin alb si sec, Riesling, Merlot, Pinot Noir sau Feteasca Regala, langa un piure ardelenesc, varza calita si salata verde.