Anorgasmia
Anorgasmia (lipsa totala/partiala a orgasmului) denumeste incapacitatea de a ajunge la orgasm chiar daca nu exista lipsa stimularii din partea partenerului. Motivele sunt psihologice in 90% din cazuri, insa trebuie facut un consult medical general inainte de a merge la cabinetul de psihosexologie.
Exista anumite boli care isi aduc aportul la lipsa orgasmului: diabetul zaharat, scleroza multipla, traumatismele pelviene, bolile cardiovasculare, leziuni de coloana vertebrala, tulburarile hormonale, histerectomia totala, tratamentul cu antidepresive.
Este necesara efectuarea analizelor de sange si examinarea medicala generala: hemoleicograma, probe hepatice, glicemia, analize hormonale pentru tiroida si ovare. In 90% din cazuri analizele vor iesi bine, impunandu-se atunci psihoterapia.
Exista mai multe tipuri de anorgasmie, deoarece cauzele psihologice sunt diferite.
Anorgasmia primara se manifesta prin nivel de excitatie scazut si lipsa orgasmului, chiar daca actul sexual este resimtit cu placere. Principalele motive ale aparitiei sunt: inhibitiile sociale, experiente sexuale traumatice in trecut (abuz sexual, viol etc), lipsa de cunostinte despre sexualitate, a atmosferei necesare, cazul in care partenerul are probleme de erectie, durere in timpul actului sexual.
Uneori nu este prezent nici unul din acesti factori. Tot ce trebuie sa faceti e sa incercati o comunicare mai aprofundata cu partenerul, aceasta lipsind in majoritatea cazurilor. Se poate recurge la stimularea clitoridiana in timpul actului sexual (care ar fi suficienta pentru atingerea orgasmului), stimularea in lipsa partenerului este benefica de cele mai multe ori.
Anorgasmia secundara reprezinta pierderea capacitatii de a ajunge la orgasm, dupa o perioada in care femeia a ajuns la orgasm in mod constant. Conditii posibile: alcoolismul, depresia, tristetea, bolile somatice, menopauza cu lipsa de hormoni feminini, dezechilibrarea sistemului de valori sexuale ale femeii.
Se datoreaza problemelor din cuplu, psihoterapia fiind centrata pe comunicare si imbunatatirea relatiei cu partenerul.
Anorgasmia situationala: femeia ajunge la orgasm numai printr-o singura forma de stimulare si numai cu un anumit partener, in anumite conditii, numai dupa un anumit fel de preludiu. Cauzele pot fi: oboseala, grijile, sentimentul de presiune in sensul de a avea un act sexual cand femeia nu doreste acest lucru, disfunctii sexuale ale partenerului.
Se recomanda anumite pozitii pentru actul sexual, astfel incat organismul sa fie din nou invatat sa ajunga la orgasm. De exemplu, daca o femeie are orgasm la stimularea manuala dar nu si orgasm vaginal, poate invata sa le combine pentru a asocia nivelul crescut de excitatie.
Anorgasmia intamplatoare: femeia ajunge la un orgasm de intensitate mult prea mica pentru a fi suficienta. Se datoreaza incordarii date de autocontrolul care te face sa nu simti in intregime ce iti ofera partenerul. Este recomandata eliberarea energiei negative si abandonarea totala.
Prezenta anorgasmiei pe termen lung duce la diminuarea dorintei sexuale si la scaderea frecventei actelor sexuale, totul ducand la conflicte in orice relatie. De aceea trebuie tratata, rata de disparitie prin terapie fiind de peste 60%.